Deschiderea sezonului de vanatoare la fazani, amanata

Conform legii, din 1 octombrie se deschide sezonul de vanatoare la fazani. Deoarece in aceasta perioada pe fondurile de vanatoare ale Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramures inca se mai aduna recolta, pentru a fi evitate eventualele accidente, asociatia a decis ca sezonul de vanatoare la fazani sa fie amanat pentru 1 noiembrie, odata cu deschiderea celui pentru iepuri. Efectivul de fazani pentru anul acesta este de 2.440 de bucati, iar cota de recoltare este de 550 de exemplare. “Comparativ cu anii trecuti, numarul fazanilor a crescut, ceea ce inseamna ca ei se bucura de conditii optime de viata”, a declarat directorul AJVPS Maramures, Radu George.
vanatoare de fazani
In judet, fazanul este prezent pe 10 fonduri de vanatoare, din cele 31 care apartin Asociatiei. Cele mai bune zone pentru vanarea fazanilor sunt: Lapusel, Ulmeni, Ardusat, Remetea, Seini si Cicarlau. Pentru vanatorii din afara Asociatiei, pretul pentru organizarea unei vanatori este de 25 de euro, iar pentru fiecare fazan impuscat se achita 12 euro. La vanarea unui fazan, trofeul il constituie pasarea in sine, bustul naturalizat sau doar penele din coada, pe care vanatorii le pun la palarie. Actiunile de vanatoare pentru fazani se desfasoara in fiecare sambata si duminica din sezon. Pentru organizarea unei actiuni de vanatoare de acest gen este alcatuit un grup de minimum 15 vanatori.

In Maramures nu mai exista fazanerii functionale. Ultima fazanerie din judet a fost cea a AJVPS Maramures, care, din cauza costurilor ridicate, si-a sistat insa activitatea. “Intretinerea unei fazanerii presupune preturi extrem de mari. Azi, un pui se vinde cu 70 de euro. In plus, fazanii odata crescuti intr-un astfel de loc isi pierd din instincte, devenind o prada usoara atat pentru animale, cat si in bataia pustii”, a mentionat Radu. Acesta a mai declarat ca ultimii fazani cu care au fost populate fondurile de vanatoare au fost adusi in urma cu aproximativ trei ani de la o fazanerie din Zalau, care intre timp a fost desfiintata. Sezonul de vanatoare pentru fazani se incheie pe 28 februarie 2009.

Ce se vaneaza in Maramures

In topul celor mai vanate animale din Maramures se inscrie: mistretul, fazanul, iepurele si capriorul. Printre vanatorii straini care vaneaza pe fondurile AJVPS Maramures, se numara nemtii, spaniolii si italienii. Anul acesta, numarul membrilor AJVPS a ajuns la 1.000. “Cea mai mare bucurie a mea este ca printre vanatorii asociatiei se numara si 12 femei. Mai avem nevoie de inca trei pentru a forma o grupa de vanatoare. Promit ca am sa fiu eu seful lor de grupa”, glumeste directorul AJVPS, George Radu. “De-a lungul anilor, am observat ca majoritatea vanatorilor sunt prezenti pe fondurile de vanatoare din Borsa, Viseu sau Sighet, care sunt cele mai populate cu mistreti. Recunosc ca dupa cei 40 de ani de vanatoare pe care i-am implinit, vanatul meu preferat a ramas mistretul”, a mentionat Radu. Printre investitiile pe care AJVPS le are in plan, se numara repopularea fondurilor de vanatoare cu 100 de iepuri, care vor fi adusi de la o crescatorie din Bucuresti. Pretul unui astfel de exemplar fiind de 80 de euro. In aceasta perioada, vanatorii care prefera capriorii se pot bucura de ultimele capturi, deoarece sezonul acestora se incheie pe 15 octombrie, pretul pentru fiecare exemplar impuscat fiind de 200 de lei, pentru vanatorii din afara AJVPS. Pentru membrii asociatiei, pretul pentru orice captura este inclus in taxa anuala.

Sursa: Estrada Maramureseana

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente