Oile miniaturale fac vinul ecologic

Un producator de vin din Noua Zeelanda a gasit solutia pentru reducerea amprentei de carbon a vinului: oaia. Si nu orice fel de oaie, ci cea miniaturala.
oi miniaturale
In lume mai exista doar 300 de oi miniaturale, ce initial erau tinute ca animale de casa. Peter Yealands crede ca micuta oaie il va ajuta sa produca un vin cu o amprenta cat mai mica de carbon.

Permitandu-i speciei rare sa pasca printre viile sale, va reduce dramatic energia folosita de vita sa de vie iar procesul va deveni mai sustenabil.

Producatorii de vin folosesc destul de des oile pe post de masini de tuns iarba, dar acestea trebuie indepartate cand vitele infrunzesc, pentru ca le vor manca si pe ele. Asa ca pentru a preveni cresterea ierbii, ce foloseste apa si nutrientii numai buni pentru vie, crescatorii se folosesc de tractoare.

60% din costurile de intretinere a viei lui Yealands se duc pe benzina tractorului. Pentru a evita folosirea utilajului, producatorul a incercat anul trecut sa tunda iarba cu porcusori de Guineea. Treaba nu a mers, soricutii fiind mancati de vulturi.

Atentia lui Yealands se concentreaza acum pe oile din rasa Babydoll, care ajung la o inaltime de maxim 60 de cm. Strugurii cresc la peste 110cm de la sol, asa ca oile nu ii pot manca.

Producatorul le va imperechea cu oi merinos, pentru a ajunge la 10.000 de exemplare, necesare tunsului ierbii in urmatorii cinci ani.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *