Sudul tarii risca sa devina desert

Sudul tarii risca sa devina desert

In mai putin de un secol, un safari ar putea insemna o simpla vizita in judetul Arges, de pilda. Un studiu realizat de cercetatorii romani avertizeaza ca o buna parte din sudul tarii risca sa devina desert. Schimbarile climatice pun in pericol si specii de animale, precum ursul brun. Romania a devenit deja casa buna pentru alte specii din zona mediteraneana.

Peste 90 de ani, copiii ar putea invata la scoala despre desertul Campia Romana, potrivit predictiilor facute de cercetatorii romani pentru anul 2100. Semnele au aparut deja. Temperatura ar putea creste in medie, la nivelul tarii noastre, cu pana la trei grade.

Cele mai mari diferente de temperatura vor aparea in judetele Maramures si Vrancea. Spre sud, nivelul precipitatiilor scade. Judetele Valcea si Arges vor avea cel mai mare deficit de precipitatii.
Va fi afectat si litoralul romanesc unde, chiar daca temperaturile nu vor fi ridicate, nivelul radiatiilor va fi extrem.
O zona mai racoroasa se va pastra in interiorul arcului carpatic.
Bucurestenii ar trebui sa primeasca si ei un spor de caldura. Din satelit, Capitala se vede ca o pata rosie, din cauza temperaturilor.
Exista si solutii: impadurirea in zonele montane si declararea zonelor costiere, cum este litoralul romanesc, drept zone protejate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente