Viitorul energetic al Dobrogei sta in resursele regenerabile! Peste 15 la suta din cantitatea totala a deseurilor agricole din judet va fi folosita la incalzirea locuintelor din mediul rural! Biomasa rezultata in urma recoltarii oricarui gen de cultura sau planta va fi utilizata la realizarea brichetelor pentru sobe. Proiectul apartine Consiliului Judetean Constanta si specialistilor Ascir, care l-au prezentat astazi, la Pavilionul Expozitional din Constanta, primarilor din judet.
Primariile din judet, gradinitele, scolile, caminele culturale si gospodariile rurale vor fi ajutate la incalzirea spatiilor in timpul iernii. In schimbul deseurilor agricole colectate, oamenii vor primi brichete din paie sau stuf, folosite pentru a face focul in sobe.
Parteneriatul vine in sprijinul autoritatilor publice locale si al unitatilor administrativ teritoriale interesate de gasirea unor solutii alternative pentru incalzirea locuintelor, cu ajutorul biomasei.
Fiecare centru va detine cate un utilaj de brichetat, care va deservi mai multe localitati din mediul rural. Paiele, stuful, crengile sau coaja de floarea soarelui sunt doar cateva dintre produsele regenerabile din care vor fi realizate brichete.
Primarii prezenti astazi la Pavilionul Expozitional Constanta, la o prima intalnire cu specialistii, spun ca acest proiect va aduce beneficii atat pentru localnicii din mediul rural cat si pentru agricultori.
Consiliului Judetean Constanta si ASCIR, initiatorii proiectului, au precizat ca, in acest parteneriat poate fi primita orice persoana sau organizatie de cultivatori din judet, lucru care va duce la costuri mai mici la procesarea industriala a deseurilor agricole.