Deseurile radioactive sunt produse secundare obtinute in urma procesului de fisiune din interiorul unui reactor nuclear sau dintr-o uzina de preparare a minereurilor radioactive.
Aceste deseuri sunt deosebite prin faptul ca ele nu pot fi distruse si astfel eliminate. Singura modalitate de inlaturare a acestei probleme este depozitarea acestor deseuri in spatii special amenajate, unde ele isi pot pastra proprietatile radioactive chiar si mii de ani.
Sa presupunem ca avem 1 gram de radiu. Pentru ca dezintegrarea nucleelor existente sa se produca in totalitate, va fi necesara trecerea a 3180 de ani.
Recipientele in care se stocheaza aceste deseuri sunt foarte rezistente la conditii de impact radiant si termic. Specialistii recomanda ca aceste recipiente sa fie stocate in spatii sapate in roca compacta, la adancimi foarte mari. Depozitarea lor se poate face si in spatii special amenajate, tinute sub observatie continuua.
Toate aceste solutii sunt doar temporare, deoarece din cauza dezintegrarii nucleare materialul din care este compus recipientul se incalzeste si se deterioreaza in timp.
Deseurile radioactive sunt o problema prezenta, dar mai ales o problema a generatiilor viitoare.