Deseurile menajere din Timisoara sunt maruntite si impachetate cu ajutorul unor utilaje moderne

0
560

Deseurile menajere adunate de la timisoreni sunt depozitate acum in conditii ecologice, pe o platforma de beton de la iesirea din Timisoara, fiind maruntite si impachetate cu ajutorul unor utilaje care au costat peste un milion de euro.
deseuri menajere
Utilajul adus la Timisoara pentru depozitarea in conditii ecologice a gunoiului menajer este de productie germana. In timp ce autocamioanele asteapta sa scape de resturi, la cativa metri distanta, o masina toaca gunoiul, il impacheteaza in folie, iar balotii sunt depozitati pe un perimetru betonat. Statia de balotare a deseurilor poate procesa 400-450 de tone pe zi, in regim de munca de 16 ore, in trei schimburi.

„Utilajele baloteaza 14 baloti pe zi. Muncitorii au fost instruiti sa manevreze masinile, iar reprezentantul german inca mai sta aici cu noi sa ne arate cum functioneaza”, a declarat inginerul Rafael Oszlonyai.

Societatea de salubrizare a Timisoarei, Retim SA, aduna zilnic peste 300 de tone de gunoi de la locuitori. Aceasta solutie de depozitare pe o platforma din apropierea CET Sud, la iesire din Timisoara, este una provizorie. Balotii vor fi dusi la prima celula construita din deponeul ecologic de la Ghizela, care are ca termen de finalizare noiembrie 2009.

„Aceasta este singura statie de aceste dimensiuni din tara. Mai sunt doua, una la Gherla si una la Campia Turzii, dar de mai mici dimensiuni si inca nu functioneaza. La groapa de la Parta nu se mai duce nimic altceva decat pamant”, a declarat directorul Retim, Florin Cepanariu. Conform acestuia, la finele lunii septembrie va fi pusa in functiune si statia de sortare a deseurilor.

Punerea in functiune a utilajelor a dus la dublarea pretului pentru colectarea gunoiului in Timisoara. Acum, fiecare locuitor plateste peste opt lei lunar pentru a-i fi ridicat gunoiul. Un alt motiv pentru dublarea costurilor pentru deseuri il constituie nefinalizarea deponeului ecologic de la Ghizela. Mai mult, tot in acest an, cand va fi dat in folosinta deponeul de la Ghizela, timisorenii vor mai suporta inca o majorare a tarifului de colectare, cauzata de transportul resturilor, cu autocamioane, la peste 50 de kilometri de Timisoara.

Chiar daca de zece ani autoritatile discuta despre constructia deponeului, lucrarile vor incepe in acest an, din banii CJ Timis. Deponeul ecologic de la Ghizela trebuie sa fie gata in noiembrie 2009. Intregul proiect de construire al deponeului costa 23 de milioane de euro. Groapa de gunoi de la Parta a fost inchisa la finele anului trecut.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.