Deseurile pot aduce sapte milioane de euro pe an operatorilor de salubritate din Hunedoara

De?eurile pot aduce ?apte milioane de euro pe an operatorilor de salubritate din Hunedoara
Deseurile pot aduce sapte milioane de euro pe an operatorilor de salubritate din Hunedoara
Deseurile pot aduce sapte milioane de euro pe an operatorilor de salubritate din Hunedoara

Procesarea deseurilor colectate selectiv ar putea aduce operatorilor de salubritate din judetul Hunedoara circa 7 milioane de euro pe an, in conditiile in care populatia va accepta sa separe gunoiul inainte de a-l arunca la tomberon.

In prezent, gradul de colectare selectiva a gunoiului menajer in judetul Hunedoara este de aproximativ 10%, au precizat joi reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), care se ocupa de implementarea unui proiect de gestionare a deseurilor in zona. Obiectivul proiectului de management integrat al deseurilor in judetul Hunedoara este acela de crestere a gradului de colectare selectiva, motiv pentru care vor fi duse mai multe campanii de constientizare a populatiei.

„Exista o estimare a sumelor ce pot fi realizate in urma selectarii si valorificarii deseurilor, valoarea fiind de circa 6-7 milioane de euro pe an. Acesti bani se reintorc la operatorul de salubritate, care va trebui sa reflecte sumele in scaderea tarifelor de colectare a gunoiului”, a declarat administratorul public al judetului Hunedoara, Dan Stoian.

Consiliul Judetean Hunedoara si autoritatile locale din judet, grupate intr-o asociatie de dezvoltare intercomunitara, au castigat un proiect cu finantare europeana nerambursabila in valoare de 255 milioane lei in vederea realizarii unui sistem de management integrat al deseurilor. Proiectul isi propune inchiderea a noua gropi de gunoi care nu respecta normele de mediu, construirea unui deponeu ecologic in localitatea Barcea Mare, cu o capacitate de 4 milioane de metri cubi, si a mai multor statii de sortare si transfer a gunoiului in localitatile judetului.

In prezent, mai functioneaza doar gropile de gunoi de la Deva si Orastie, restul de sapte fiind inchise sau in procedura de inchidere si ecologizare. Gropile din Deva si Orastie vor fi inchise anul viitor, la momentul in care prima celula a deponeului ecologic centralizat de la Barcea Mare va deveni operationala. Constructia deponeului ecologic este prevazuta sa se incheie pana la sfarsitul anului 2015, iar durata de folosinta este prevazuta la 28 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *