Proiect de patru milioane de euro la Oradea pentru incalzire cu apa geotermala

0
727
Proiect de patru milioane de euro la Oradea pentru încălzire cu apă geotermală
Proiect de patru milioane de euro la Oradea pentru incalzire cu apa geotermala
Proiect de patru milioane de euro la Oradea pentru incalzire cu apa geotermala

Primaria Oradea a castigat o finantare europeana in valoare de patru milioane de euro pentru implementarea unui sistem mixt care sa foloseasca apa geotermala si agentul termic obisnuit.

„Incercam sa exploatam in mod rational zacamantul de apa geotermala, a carui exploatare este conditionata de amenajarea unor puturi de reinjectie. Am reusit, ca dupa 25 de ani, sa realizam primele doua puturi prin programe europene. Miza proiectului este sa crestem ponderea de energie din surse regenerabile in dauna energiei clasice din sistemul de termoficare”, a declarat, in conferinta de presa, primarul Ilie Bolojan.

Edilul sef a vorbit despre cel de al doilea proiect pentru care s-a obtinut recent finantare, de realizat in zona Universitatii Oradea si zona de sud-vest a municipiului, primul fiind implementat deja in Cartierul Nufarul 1, trecut de pe sistemul clasic de termoficare pe un sistem mixt, bazat si pe apa geotermala. Scopul proiectului actual este inlocuirea energiei termice provenite din carbune pentru prepararea agentului termic cu energie geotermala provenita de la forajul existent in cadrul Universitatii Oradea. Noul proiect va presupune, pana in primavara 2016, lucrari de modernizare a unui punct termic din incinta Liceului Sportiv – cu module complet automatizate, constructia a 3,2 kilometri de conducte pentru aductia apei geotermale de la forajul din incinta Universitatii si transportul apei uzate termal la viitorul put de reinjectie, adanc de 2,9 kilometri.

Contractul de finantare a fost semnat, de cateva zile, fiind in valoare totala de 17.611.921 lei, inclusiv TVA, din care 85% prin Mecanismul financiar al spatiului economic european si 15%, prin bugetul de stat /Fondul pentru mediu. In urmatoarele 45 de zile se va realiza proiectul tehnic, dupa care vor fi demarate procedurile de licitatie, astfel incat pana la 30 aprilie 2016, termenul limita al contractului, lucrarea sa fie finalizata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.