O expozitie cu sculpturi realizate din gunoaiele stranse de pe versantii Everestului este provocarea pe care o lanseaza artisti nepalezi pentru a trage un semnal de alarma asupra starii deplorabile a celui mai inalt varf din lume, dupa decenii de alpinism.
Tuburi de oxigen, butelii de gaz, franghii, corturi, cutii de bere si chiar resturile unui elicopter au fost transformate in 75 de obiecte de arta, prezentate in cadrul unei expozitii intitulate ‘Everest 8848 Art Project’, recent deschise intr-un hotel de lux din Kathmandu, relateaza AFP.
‘Ne-am gandit ca actiunea va ajuta la promovarea artistilor si va contribui la curatarea Everestului’, a spus Kripa Rana Shahi, organizatorul expozitiei. Un numar de 65 de serpasi din Asociatia alpinistilor de pe Everest (ESE), cu sediul in Kathmandu, au adunat opt tone de deseuri, pe care le-au transportat primavara trecuta cu 75 de iaci in cadrul a doua expeditii.
Apoi, timp de o luna, patru artisti nepalezi si-au exercitat talentele asupra lor. Pictorul si poetul Sunita Rana a folosit bucati de aluminiu recuperate de la cutiile de bere, transformandu-le in medalii care simbolizeaza curajul alpinistilor. Le-a agatat apoi pe bete de cort, facandu-le sa sune ca niste clopotei. Un alt artist a pus in valoare bucati dintr-un elicopter care s-a prabusit in 1974 in tabara nr 2 de pe Everest, pe cand aproviziona cu hrana doi alpinisti italieni. A facut din ele o statuie a lui Ganesh, zeu hindus ce simbolizeaza intelepciunea, inteligenta si…prudenta.
Pretul obiectelor de arta variaza intre 1.500 rupii (20 euro) si 200.000 rupii (2.800 euro), artistii sperand sa stranga destule fonduri pentru a putea expune in zona Everestului si a aminti astfel alpinistilor de pagubele pe care le produc mediului expeditiile lor.
‘Gunoaiale de pe Everest pateaza imaginea tarii noastre. Sunt trist cand ii aud pe strani vorbind despre Everest ca de o groapa de gunoi’, spune presedintele ESA, Wongchu Sherpa. ‘Noi am recomandat interzicerea ascensiunii timp de cinci ani pentru orice persoana prinsa ca arunca gunoaie’, adauga el.
Aproape 4.000 de alpinisti au urcat pe Everest (8.848 m) dupa Edmond Hillary si Tenzing Norgay, primii care au ajuns in varf, in 1953.