Deseurile umane ucid coralii

Deseurile umane ucid coralii
Actiunile intreprinse de oameni ucid cu brutalitate coralii, care se afla deja pe lista speciilor pe cale de disparitie inca de acum cativa ani, informeaza AFP.

Un studiu realizat de cercetatorii americani arata ca speciile de corali care traiesc in apele din sudul Floridei si din Bahamas si, in trecut, erau des intalnite in Caraibe, au disparut din cauza variolei albe, produsa de bacteria Serratia marcescens, care se gaseste in deseurile umane si animale.

Cercetatorii au analizat bacteria gasita intr-o uzina de tratarea apei reziduale, din Key West, Florida, si au comparat proba cu excrementele animalelor si pasarilor locale. Bacteria care afecteaza coralii se gasea in cantitate mare in deseurile provenite de la oameni.

In studiul publicat in Plos ONE, cercetatorii arata ca descoperirea lor demonstreaza pentru prima data ca “o boala umana poate diminua populatia nevertebratelor marine”.

“Aceasta bacterie nu se gaseste in oceane, ci vine de la noi, oamenii”, a declarat autorul James Porter, de la University of Georgia.

Serratia marcescens poate provoca numeroase infectii la oameni, incepand de la infectii respiratorii si pana la cele de piele, si a fost de multe ori legata de aparitia meningitei si pneumoniei.

“Bacteria oamenilor omoara coralii. Este o veste proasta, insa vestea buna este ca putem rezolva problema prin tratarea apelor reziduale”, a mai spus Porter.

In zona de sud a Floridei, uzinele care se ocupa de tratarea apelor si deseurilor, au inceput deja modernizarea aparaturii si utilizarea unor noi substante care ar trebui sa omoare bacteria ce ajunge in ocean.

National Oceanic and Atmospheric Administration a declarat ca acesti corali sunt “printre primele trei specii importante care au ajutat la cresterea recifelor din Caraibe si la dezvoltarea unui habitat propice pestilor din regiune”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *