Producatorii din eolian: „Vom mai instala 300 MW, pana la finele anului”

Producatorii din eolian: "Vom mai instala 300 MW, pana la finele anului"

Producatorii de energie eoliana, membri ai RWEA (Asociatia Romana pentru Energie Eoliana) estimeaza ca, pana la finele anului, vor mai instala circa 300 MW.

”Investitorii mizeaza pe implementarea rapida a legii 220/2008. Este ultima suta de metri, toata industria asteapta ca termenul de 1 septembrie fixat de ANRE pentru definitivarea legislatiei sa fie respectat. Lipsesc acum aprobarea Ordonantei de Urgenta care modifica legea conform cerintelor Uniunii Europene si punerea in vigoare a normelor secundare”, a declarat, pentru Capital, Dana Duica, director executiv al RWEA, organizatie care grupeaza 92 de companii din domeniu.

Romania a atras pana in prezent investitii de peste un miliard de euro in domeniul eolian, dar este inca departe de tintele de productie stabilite de Comisia Europeana, din cauza tergiversarilor si confuziilor legislative. De exemplu, pentru acest an, tinta din regenerabile, asumata de statul roman in legea 220, este de 10% din totalul consumului brut de energie.

Cu toate acestea, in primele cinci luni ale acestui an, energia eoliana insemna doar circa 2% din consumul final, fata de 10% tinta stabilita. In lege se arata ca, pana in 2020, productia de energie din surse regenerabile trebuie sa fie de 20% din totalul consumului brut de energie, existand cote anuale individualizate. Doar proiectele care intra in operare pana in 2016 pot beneficia de schema-suport cu certificate verzi.

Romania trebuie sa sprijine investitiile in energii regenerabile, avand tinte foarte clare de incurajare a productiei, fixate de UE. Nerealizarea tintelor va atrage dupa sine amenzi semnificative din partea Comisiei Europene. Planul national de actiune in domeniul energiei regenerabile, intocmit de Ministerul Economiei si trimis la Comisia Europeana, mentioneaza cifre clare cu privire la capacitatea instalata, pe care o poate suporta sistemul pana in 2020.

Este vorba despre 4.000 MW in eolian in 2020. Acum, in Romania, sunt instalati circa 700 MW in eolian, din care cele mai importante proiecte sunt dezvoltate de CEZ, EDP, Enel Green Power, Monsson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *