In Valea Pojarna, in inima Carpatilor, doar susurul apei perturba linistea, insa muntii dimprejur seamana mai degraba cu un cimp de batalie, fiind victimele unor despaduriri salbatice, fenomen ce se se agraveaza in Europa de Est.
In total, 915 hectare de paduri, unele centenare, au fost rase din 2010 in aceasta regiune din centrul Romaniei, potrivit ministerului. Este “un dezastru de o amploare fara precedent”, potrivit declaratiilor responsabilului. “In 20 de ani, circa 80 milioane de metru cubi de lemn au fost taiate ilegal, provocind un prejudiciu de cinci miliarde de euro”, a declarat pentru AFP ministrul delegat al Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Lucia Varga, care militeaza pentru adoptarea unui Cod al Padurilor mai sever. “Mai grav e ca rata taierilor ilegale este de doua ori mai mare decit cea a impaduririlor si a regenerarii naturale. Daca aceasta continua, in curind nu va mai fi lemn pentru industrie, nici paduri prin care sa ne plimbam”, a avertizat Lucia Varga.
Potrivit unor cifre oficiale, taierile ilegale depistate s-au dublat din 2007, de la 175.000 de metri cubi la 331.497 de metri cubi in 2012.
Complicitatea autoritatilor locale, coruptia, numarul insuficient de padurari, legislatia deficitara, lacomia proprietarilor si uneori absenta altor mijloace de subzistenta pentru populatie explica aceasta situatie ingrijoratoare, potrivit autoritatilor si organizatiilor neguvernamentale.
Pe o piata foarte concurentiala, lemnul este revindut unor mari companii care produc mobila, scindura si material de constructii si care, potrivit ONG-urilor, sint prea putin interesate de originea lemnului.
Sectorul silvic, estimat la 4 miliarde de euro – din care 1,3 miliarde de euro pentru industria mobilei -, este dominat de compania austriaca Schweighofer, care a realizat o cifra de afaceri de 445 milioane de euro in 2012.
Grupul, care intentioneaza sa deschida o a cincea uzina in Romania, la Reci (centru), intimpina opozitie din partea militantilor pentru mediu si a micilor intreprinzatori locali pentru care noua fabrica, ce ar urma sa prelucreze 800.000 de metri cubi de lemn pe an, va avea efecte “ireversibile” pentru padurile din regiune.
“Deschiderea unei noi fabrici nu va antrena supraexploatarea, ci reorganizarea pietei”, a declarat compania pentru AFP, adaugind ca noua uzina “va incuraja dezvoltarea companiilor locale” si va crea circa 2.650 de locuri de munca directe si indirecte.Despaduririle avanseaza rapid in toata Europa de Sud-Est, amenintindu-i padurile virgine – cele mai intinse din Europa, dupa cele din Rusia, – dar si pe cei circa 8.000 de ursi, 4.000 de lupi si 3.000 de lincsi care traiesc in ele. In Bosnia, unde padurile ocupa 43 % din teritoriu, respectiv mai mult decit media europeana de 32 %, organizatiile ecologiste estimeaza exploatarea ilegala la peste un milion de metri cubi pe an. In Bulgaria, de asemenea, “taierile ilegale reprezinta o problema extrem de grava”, chiar daca nicio estimare realista a pagubelor nu este disponibila.