Eolienele nu se mai opresc: 2.500 de megawati “verzi” pe litoral

 Eolienele nu se mai opresc: 2.500 de megawati “verzi” pe litoral
Eolienele nu se mai opresc: 2.500 de megawati “verzi” pe litoral

In ciuda crizei, investitiile in energie regenerabila zburda la malul marii. Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei a acordat licente si acreditari, anul trecut, pentru peste 800 de megawati nou-nouti, ceea ce inseamna ca noi parcuri eoliene vor rasari in Dobrogea.

Ieftinirea materialelor de constructii pe fondul crizei globale i-a motivat foarte tare pe patronii eolienelor. In timp ce investitiile imobiliare sunt la pamant, constructorii de eoliene nu au timp sa rasufle. „In 2013, aproape s-au dublat capacitatile acreditate si licentiate pe total regenerabile, doar pe parcursul unui an. A fost un an de exceptie pentru investitori. Au construit peste 2.000 MW de centrale, majoritatea fotovoltaice. 42 MW s-au obtinut din fotovoltaice. Dar si in cazul energiei eoliene avem o crestere. Aceasta este mai mare de 44%“, a spus Zoltan Nagy, membru in boardul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei, la HydroPower Energy Summit 2014. Potrivit datelor A.N.R.E., productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a ajuns la 4.255 MW, cu 82% mai mare decat la sfarsitul anului 2012. Astfel, la 31 decembrie 2013, in sistem erau instalate proiecte de energie eoliana cu o putere totala de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 MW, biomasa – 65 MW si hidro – 530 MW. Din punct de vedere al puterii instalate, litoralul se claseaza in cele cinci judete fruntase, in ceea ce priveste proiectele de energie regenerabila, si deja detine peste 80% din productia eoliana, la nivel national. Statul roman a aprobat, pentru intervalul 2011 – 2020, o schema de sprijin care prevede subventii de 10,5 miliarde de euro pentru producatorii de energie verde. De altfel, cel mai mare proiect eolian de uscat din Europa a fost dezvoltat de CEZ la Fantanele – Cogealac. Intr-un singur an, acesta a generat deja 1.646 terrawati de energie electrica. Toata aceasta crestere a avut la baza schema de sprijin pe care statul roman a pus-o la dispozitia celor care au investit in proiecte regenerabile.

Potrivit unui raport Cambridge, tara noastra detine o pozitie de lider absolut in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste productia de energie eoliana. Aproape un sfert din toate unitatile eoliene din noile state-membre ale U.E. sunt situate pe teritoriul Romaniei, se afirma in document. Avalansa de proiecte eoliene a generat, insa, serioase probleme in ceea ce priveste transportul. Potrivit studiului, principala piedica pentru construirea unor unitati noi este capacitatea limitata a sistemului national de transport al curentului electric (S.E.N.). In ultimii trei ani, au fost emise licente pentru conectarea la reteaua nationala a unor unitati cu o capacitate totala de 17.000 de megawati, in conditiile in care reteaua ar putea sa suporte doar 3.300 de megawati.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente