O experienta internationala aduce, de o parte si de alta a Dunarii, tineri romani si bulgari care sa invete la scoala non-formala a Asociatiei „EU vreau” lucruri noi nenumarate despre ei insisi, despre comunitatile in care traiesc sau despre lumea mare aflata in plina transformare, pe care e nevoie sa o inteleaga si, dupa puterile lor, sa o transforme intr-una mai curata. Faciliteaza acest cadru proiectul „EU activ: Grija pentru mediul meu”, derulat prin programul european „Erasmus+” pe parcursul unui an, in perioada 24 iulie 2014 – 24 iulie 2015.
Proiect bilateral Romania-Bulgaria derulat in cadrul „Erasmus+”, actiunea-cheie 1 – Mobilitatea persoanelor in scop educational, „EU activ: Grija pentru mediul meu” isi propune sprijinirea implicarii tinerilor in activitati de protejare a mediului si ecologizare, de valorificare si promovare a patrimoniului natural, cu rezultate benefice si de durata asupra comunitatii. Zilele acestea au loc primele activitati la Calafat, urmatoarele fiind anuntate la Vidin, in primavara lui 2015.
Intr-un cadru degajat, in care jocul este elementul dominant, 30 de tineri, cu varste intre 13 si 30 de ani sunt incurajati sa aiba un comportament responsabil in cadrul natural si un stil de viata sanatos, intelegand beneficiile unui mediu curat, ca si pe cele ale practicarii sportului si activitatilor outdoor. „Proiectul accentueaza importanta constientizarii valorii patrimoniului natural, asumarea de responsabilitati in functie de nivelul de intelegere al participantilor si de puterea lor de implicare, constientizarea consecintelor actiunilor lor si a incalcarii legislatiei, importanta rolului lor in activitati specifice ale comunitatii”, a declarat Maria Spataru, lider de grup.
Prin diverse metodele, de la dezbateri si forum deschis la Expozitie vie si Photovoice, proiectul genereaza un context si o atmosfera in care tinerii sa poata deprinde abilitati, competente si cunostinte noi. Individual sau in echipe, ei invata valori umane, precum toleranta, solidaritatea, respectul fata de diversitatea culturala, prin activitati multiple care le ofera cadrul propice dezvoltarii personale. Toate sustin si promoveaza educatia non-formala si voluntariatul. Activitatile se vor desfasura in mare parte in aer liber, pe langa drumetii ori actiuni de ecologizare urmand sa aiba loc ateliere tematice (ecosistemele ariei protejate Calafat-Ciuperceni-Dunare), ateliere de fotografie in aer liber si de creativitate cu materiale reciclabile si biodegradabile etc. La final, tinerii participanti vor obtine Certificatul Youthpass, document de recunoastere a activitatilor de formare si a competentelor dezvoltate.
Promotori ai idee ca tinerii din zona Dunarii sa invete sa identifice valorile comune pe care le au in ceea ce priveste patrimoniul natural si cultural, sa constientizeze importanta lor si sa actioneze in viitor, cu responsabilitate, pentru protejarea lor sunt Asociatiile „EU vreau” si „AVE”. Parteneri in proiect sunt Muzeul Olteniei, Primaria si Consiliul Local Calafat, Casa de Cultura si Muzeul de Arta Calafat, A.P.L.O.M.B. – Asociatia „Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni” din Calafat si Casa de Cultura „Teofana Basarab” din Vidin.