Temperaturile ridicate de anul trecut au activat paraziti fatali pentru albine
Efectivul de albine din Salaj, cel mai mare producator de polen din tara in ultimii 30 de an, a scazut cu 30 la suta in aceasta iarna. Principala cauza au reprezentat-o seceta de anul trecut si lipsa subventiilor pentru mierea predata pe ultimele cinci luni, crescatorii neputand astfel sa cumpere medicamente.
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Salaj, Radu Malan, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca in 2007 apicultorii nu au primit niciun ban pentru achizitionarea de medicamente, astfel ca familiile de albine au intrat in iarna intr-o stare biologica mult slabita, depopularile masive fiind o consecinta a acestui fapt. „Apicultorii au intampinat dificultati din cauza ca din septembrie 2007 nu si-au incasat subventiile pentru mierea si produsele pe care le-au predat.
Mai mult, nu au primit niciun leu, pe 2007, pentru medicamentele necesare familiilor de albine. Acestea au intrat in iarna intr-o stare biologica foarte slabita, iar parazitul Varoa a facut depopulari masive in stupine. In aceasta iarna, efectivele familiilor de albine s-au redus cu 30 la suta la nivel de judet”, a declarat Radu Malan.
Un alt dusman al albinelor este Loca americana, care poate rezista in stare latenta in stup chiar si 30 de ani si in conditii exceptionale de mediu se activeaza si ataca larvele de 8-10 zile, facand ca familiile sa regreseze puternic.
„A fost prima data in 35 de ani de cand ma ocup de apicultura, cand am vazut cum crescatorii de albine au fost nevoiti sa le hraneasca cu sirop, ca sa amelioreze starea lor precara”, a declarat Radu Malan.
Plantele, afectate in absenta polenizarii
„Asta are un impact direct si asupra vegetatiei, care nu mai este polenizata in mod normal, in conditiile in care polenizarea este facuta in proportie de 80% de albine, iar restul de 20% de vant si fluturi”, a mai spus Malan. Apicultorii salajeni au intampinat mai multe probleme in 2007: seceta, apoi ploi si inghet, iar trecerile bruste de la o temperatura la alta au lasat albinele fara sursa de hrana. Ca urmare, Salajul, cel mai mare producator de polen din tara in ultimii 30 de ani, a avut, anul trecut, o productie de miere de doar 20-30 la suta fata de anii anteriori.
Judetul se afla pe primul loc si in ceea ce priveste numarul de apicultori profesionisti, statistica aratand ca in Salaj exista 1.100 de crescatori, care detin 41.500 de familii de albine. „Mi-e teama ca in aceasta primavara vom mai ramane doar cu 20.000 de familii”, a estimat Radu Malan. Piata de desfacere a produselor apicole salajene este Germania, cel mai mare procesator din lume al acestor produse. Exportul se realizeaza, deocamdata, doar prin centrul de preluare a mierii de la Bilghezd, comuna Nusfalau (Salaj).
Sursa: Adevarul