Dezbatere la Biled, judetul Timis, despre pericolele fracturarii hidraulice

Dezbatere la Biled, judetul Timis, despre pericolele fracturarii hidraulice
Dezbatere la Biled, judetul Timis, despre pericolele fracturarii hidraulice

Prospectiunile petroliere care au loc, in ultima perioada, in mai multe localitati din judetul Timis, ii ingrijoreaza pe localnici. Sambata seara, geologul Georgeta Ionescu le-a vorbit localnicilor din Biled despre pericolele fracturarii hidraulice pentru obtinerea gazelor de sist. In opinia expertului, desi acordurile de consesionare a perimetrelor de explorare petroliera sunt secretizate, in cazul in care in judetul Timis se vor gasi zacaminte de gaze de sist viabile din punct de vedere economic, se va incerca, cu siguranta, exploatarea lor, ceea ce ar conduce la un dezastru ecologic.

La dezbaterea organizata sambata dupa-amiaza, de activistii de mediu din Timis, au participat atat localnici din Biled, cat si din Periam, doua zone pentru care Guvernul a eliberat, deja, acorduri de prospectiune si exploare petroliera. S-a vorbit, in special, despre pericolele pe care fracturarea hidraulica le prezinta atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea localnicilor si sustenabilitate.

„In primul rand am discutat cu reprezentantii comunitatii locale din Biled, dar si din Periam, despre pericolele fracturarii hidraulice. Aceasta este metoda prin care se exploateaza zacamintele de hidrocarburi neconventionale precum gazele de sist. Pentru ca aceasta tema este in discutia societatii civile de cateva luni, inclusiv in zona in care ne aflam. Printre riscurile pe care le prezinta aceasta metoda este, in primul rand, cel legat de utilizarea unor cantitati enorme de apa, care se rasfrang si asupra altor activitati. In cazul Vasluiului, Chevron ne-a spus ca va utiliza 16.000 de mc la fiecare foraj, inmultind cu numarul de foraje, care poate ajunge la cateva sute, reiese ca avem o cantitate de apa care, poate, ar fi fost mult mai utila in agricultura. Mai este vorba si de ocuparea unor suprafete enorme de teren, care sunt scoase din circuitul agricol sau forestier (…) Este vorba, de asemenea, despre substantele utilizate in procesul fracturarii hidraulice, dintre care foarte multe sunt determinate a fi cu potential cancerigen, mutagen, substante toxice interzise in Comunitatea Europeana. Si este, de asemenea, vorba de efectele pe care fracturarea hidraulica le poate avea, inclusiv provocarea de seisme. Aceste lucruri s-au intamplat in anumite comunitati din Statele Unite. Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam posibilitatea contaminarii resurselor de apa potabila. Despre aceste lucruri nu ne mai punem problema daca se intampla sau nu, ci doar cand se intampla si cu ce efect. Date fiind aceste riscuri multiple, problema nu se pune daca vrem sa exploatam niste resurse, cum ar fi gazele, ci cum o facem, cu ce risc. Aceste zacaminte, daca ar fi lasate inca o perioada sub pamant, acolo unde se afla de milioane de ani, s-ar putea ca la un moment dat, prin utilizarea unei tehnologii mai prietenoase cu mediul, sa nu mai puna atatea pericole si sa fie folositoare si generatiilor urmatoare”, a afirmat, la finalul dezbaterii, geologul Georgeta Ionescu.

Intrebata de reporterii www.tion.ro, daca exista o certitudine ca in judetul Timis se intentioneaza exploatarea resurselor de gaze neconventionale, geologul a afirmat ca, din cauza secretizarii acordurilor de concesionare a perimetrelor de explorare, nimeni nu stie exact ce cauta cei de la firmele de prospectiuni.

„Nu stim in acest moment ce se cauta. Legea Petrolului nu distinge intre hidrocarburile conventionale si cele neconventionale. Stim doar ca in Dobrogea, atunci cand au desecretizat cele trei acorduri, am constatat ca in textul hotararii respective, cu de la sine putere, Agentia Nationala de Resurse Minerale a adaugat si acest termen, de hidrocarburi neconventionale. Lucru ilegal. Acolo mai avem si parerea companiei Chevron, care este titulara acordului. In ce priveste perimetrele din judetul Timis ar trebui ca ANRM sa comunice publicului daca este vorba de hidrocarburi conventionale sau neconventionale si, de asemenea, compania care este titulara acordului ar putea, in mod amiabil, sa comunice, pentru ca nu are aceleasi obligatii ca o institutie publica”, a mai spus Ionescu.

In opinia ei, insa, nimeni nu poate sa spuna ca, in cazul in care astfel de zacaminte neconventionale vor fi gasite, ele nu vor fi si exploatate.

„Atat timp cat nu s-a facut prospectiune si explorare, nu se pot face niciun fel de afirmatii certe. De aceea se exploreaza, pentru a constata daca exista resurse, ce volum au, ce proprietati si ce rentabilitate economica, in final. Toate acestea analizate, pot da o imagine asupra viitoarei exploatatii, daca ea va avea loc sau nu. Toate acordurile de concesionare a perimetrelor sunt de explorare, dezvoltare si exploatare. Deci este ciclul firesc. Orice companie, daca a investit in partea de explorare, nu va renunta sa exploateze o resursa, daca ea este identificata”, a explicat geologul.

De asemenea, ea a criticat Guvernul si pentru modul in care ia decizia de a concesiona aceste perimetre, fara a organiza in prealabil o dezbatere publica.

„Exista o procedura prin care se concesioneaza aceste perimetre prin Agentia Nationala de Resurse Minerale. Ulterior, aceste acorduri sunt validate printr-o hotarare de Guvern. Guvernul ia decizia asupra modului in care sunt gestionate resursele minerale ale Romaniei. Pentru ca aceste resurse, conform Constitutiei, apartin statului. Insa, cand se iau astfel de decizii, din pacate, nu se analizeaza intreg ciclul de viata al procesului, pentru ca atunci probabil s-ar avea in vedere doar exploatarea fara riscuri. In anumite etape ar exista, potrivit legilor, si consultari publice. De exemplu, cand s-au dat aceste hotarari de Guvern, potrivit legii protectiei mediului, trebuia sa existe o consultare a populatiei din teritoriile vizate (…) Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat. De asemenea, ar trebui sa existe si o informare mai buna a populatiei. Atat timp cat aceste hotarari sunt secretizate, populatia poate se inflameaza fara un temei rezonabil. Cat timp lucrurile nu sunt comunicate corect si la timp celor interesati, sigur ca se pot face orice speculatii. De aceea, prima masura in aceste situatii ar trebui sa fie desecretizarea acestor hotarari, inclusiv a acordului privind perimetrul Biled si celelalte din judetul Timis”, a concluzionat Ionescu.

Biled se opune fracturarii hidraulice

Primarul interimar din Biled, Cristian David, prezent la dezbatere, a afirmat ca localitatea pe care o conduce a luat deja decizia, printr-o hotarare de Consiliu Local, sa interzica explorarile si exploatarile de gaze neconventionale prin metoda fracturarii hidraulice, deoarece majoritatea locuitorilor comunei se opun acestei metode, care le-ar putea pune in pericol atat sanatatea, cat si traiul.

Vedeti in continuare unul din filmele prezentate localnicilor din Biled, despre fracturarea hidraulica si pericolele acestei metode.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente