Senatul aproba solicitarea presedintelui de respingere a dezincriminarii vanatorii in Delta Dunarii

0
489
Franci elve?ieni pentru clarificarea situa?iei p?durilor, ariilor protejate ?i fondurilor de vân?toare din Bihor
Franci elvețieni pentru clarificarea situației pădurilor, ariilor protejate și fondurilor de vânătoare din Bihor
Senatul aproba solicitarea presedintelui de respingere a dezincriminarii vanatorii in Delta Dunarii
Senatul aproba solicitarea presedintelui de respingere a dezincriminarii vanatorii in Delta Dunarii

Plenul Senatului a aprobat, marti, o cerere de reexaminare transmisa Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu, senatorii decizand sa elimine dintr-o lege aprobata anterior prevederea ca pe teritoriul Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii” este permisa vanatoarea „rational reglementata”.

Senatul aproba solicitarea presedintelui de respingere a dezincriminarii vanatorii in Delta Dunarii
Senatorii au modificat, in acest sens, legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvolarii economico-sociale ale zonei „Delta Dunarii”, din care parlamentarii decisesera sa elimine prevederea potrivit careia vanatoarea in Delta Dunarii constituie contraventie.

Astfel, vanatoarea in rezervatie era dezincriminata, aceasta nemaifiind o fapta care sa constituie contraventie.

Solicitarea presedintelui a intrunit 118 voturi „pentru” in plenul Senatului, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

In 5 iulie 2012, presedintele Traian Basescu i-a transmis presedintelui Senatului, Crin Antonescu, o cerere de reexaminare a Legii de aprobare a OUG 127/2010 privind dezvoltarea zonei „Delta Dunarii”, motivand ca aceasta dezincrimineaza vanatoarea in rezervatie si pune in pericol speciile protejate.

„La Art. I pct. 2.6 Legea de aprobare a OUG nr. 127/2010 prevede introducerea «vanatorii rational reglementata» printre activitatile care se pot desfasura pe teritoriul Rezervatiei Biosferei «Delta Dunarii». De asemenea, potrivit Art. I pct. 2.9, prevederea conform careia «desfasurarea activitatilor de vanatoare pe teritoriul rezervatiei» constituie contraventie, este abrogata. Drept consecinta, vanatoarea in rezervatie este dezincriminata, aceasta nemaifiind o fapta care sa constituie contraventie”, se arata in cererea de reexaminare a presedintelui Basescu.

Presedintele considera ca vanatoarea in Delta, fara o reglementare si limitare stricta, poate pune in pericol existenta speciilor si a habitatelor protejate.

„Consideram ca o asemenea practica, fara o reglementare si limitare stricta, poate avea drept consecinta punerea in pericol a existentei speciilor si a habitatelor protejate. De aceea, solicitam revenirea la textul initial de sanctionare a desfasurarii activitatilor de vanatoare pe teritoriul rezervatiei”, a argumentat seful statului.

„Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Delta Dunarii”, se incheia cererea presedintelui Basescu transmisa presedintelui Senatului.

In 19 iunie 2012, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat o ordonanta de urgenta care reglementeaza masuri economico-sociale in Delta Dunarii, introducand in actul normativ posibilitatea „vanatorii rational reglementate” in cadrul rezervatiei, dar si facilitarea pescuitului pentru consum propriu al rezidentilor.

Ordonanta de Urgenta 127/2010 a fost adoptata, cu modificari, in plenul Camerei Deputatilor, cu 177 de voturi „pentru”, 62 de voturi „impotriva” si 20 de abtineri.

Astfel, la nivelul comisiilor de agricultura si administratie publica au fost introduse o serie de amendamente care modifica actul normativ. In acest sens, li se ofera posibilitatea persoanelor fizice cu domiciliul in rezervatia biosfera Delta Dunarii sa pescuiasca, pentru consumul familial. cu unelte proprii constand in: „lansete, undite si maximum doua vintire (plasa de pescuit intinsa pe mai multe cercuri – n.r.)”. Pescuitul este permis rezidentilor in baza unui permis nominal, obtinut cu titlu gratuit de la administratia Deltei Dunarii.

Mai mult, un amendament initiat de catre deputatul PDL Vasile Gherasim, si adoptat la nivelul comisiilor de specialitate, ofera posibilitatea „vanatorii rational reglementata” pe teritoriul rezervatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.