Diaconu despre Rosia Montana: Presedintele tarii a avut dreptate – ori pe stanga, ori pe dreapta

Diaconu despre Rosia Montana: Presedintele tarii a avut dreptate - ori pe stanga, ori pe dreapta

„Presedintele tarii a avut perfecta dreptate aici: spuneti odata ceva, ori pe stanga, ori pe dreapta, dar nu o mai tineti atata. Despre asta e vorba si e corect”, a spus Diaconu, intr-o conferinta de presa in care a fost intrebat de proiectul de la Rosia Montana.

El a spus ca nu vrea sa se grabeasca sa se lanseze in discutii foarte amanuntite despre acest proiect, precizand insa ca in aproximativ trei saptamani acest subiect ar putea intra pe agenda sa la minister.

Intrebat ce parere are, ca si cetatean, despre proiectul de la Rosia Montana, Diaconu a raspuns ca este greu sa se puna in aceasta postura, deoarece trebuie sa tina cont de faptul ca „i s-a intamplat accidentul numit ministru”.

„Daca ma intrebati ca pe un om de pe strada, asta pot sa va zic: mie imi plac muntii nostri cum sunt, netaiati, nesparti, nesapati. Mie asa imi plac, ca si cetatean, cu padurile lor pe ei, mie asa imi plac si nu imi place cand cineva ii toaca, sa zicem”, a spus Diaconu.

El a precizat ca nu poate intra foarte mult in substratul acestui subiect deoarece la Ministerul Culturii trebuie sa faca arbitraj.

„Nu vreau sa intru in subiectul acesta pentru ca am responsabilitati pe tema aceasta. Eu trebuie sa fac arbitraj la Ministerul Culturii”, a conchis Diaconu.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a aflat, vineri, la Alba Iulia, unde a vizitat cetatea de tip Vauban din municipiu si a avut o intalnire cu reprezentantii la nivel local ai PNL.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, recent, ca este nevoita sa amane convocarea Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de la Rosia Montana, pe motiv ca institutia va primi vizita unor experti ai CE.

Ea preciza ca, in acest context, sedinta CAT pentru Rosia Montana se va amana catre sfarsitul lunii mai sau chiar pentru o zi de la inceputul lunii iunie.

Rovana Plumb anunta ca intentioneaza sa convoace o sedinta a Comitetului de Analiza Tehnica pentru proiectul Rosia Montana in care sa fie discutate concluziile din auditul juristilor referitoare la intreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anularii unor planuri de urbanism.

Anterior, Rovana Plumb declara ca nu a primit auditul prin care juristii recomanda oprirea analizei proiectului de la Rosia Montana in lipsa unor planuri de urbanism valabile, fiind contrazisa atunci de fostul titular al portofoliului, Korodi Attila, care afirma ca i l-a predat.

Rovana Plumb declara ca a gasit respectivul document si a luat la cunostinta continutul lui.

Decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic, afirma, in 10 mai, premierul Ponta.

El adauga ca nu poate indica la acest moment daca cele trei conditii vor fi indeplinite inainte de alegeri, dupa alegeri „sau poate niciodata”, potrivit Mediafax.

In opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, „indiferent cum il cheama sau ce functie importanta ocupa”, ci doar pentru oamenii din zona respectiva si pentru Romania.

„Cand se indeplinesc aceste trei conditii, inainte de alegeri, dupa alegeri sau poate niciodata, nu va pot raspunde in acest moment”, adauga Ponta.

La ceremonia de investire a noului Guvern, presedintele Traian Basescu declara ca se asteapta de la noul Executiv sa gaseasca solutii de creare de noi locuri de munca, el reiterand ca investitiile in exploatarile de minerit de aur si cupru reprezinta o astfel de solutie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la „cazul” Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *