Dihorul, nu un accesoriu la gat, ci un prieten in casa

furetti4.jpgPana nu demult, tot ce se stia despre dihor in tara noastra era ca mananca gainile din gospodariile oamenilor si este gonit sau, mai rau, omorat cu furca. Nu mare mi-a fost mirarea cand, la un control de rutina, medical veterinar a numit bietul carnivor „rozatoare”. Apoi, in parc, cei care l-au vazut nu s-au lamurit daca e caine, pisica sau sobolan sau doar un animal salbatic periculos.

Nu este nici una, nici alta, dihorul este nou meu prieten! Inainte de a-l aduce acasa, am primit un sfat pretios: sa nu cumpar dihor din crescatorie si chiar de acolo l-am luat, in ideea ca nu va ajunge caciula sau guler de blana la gatul unei domne aristocrate. Abia ajunsa acasa, am realizat diferenta intre un dihor din crescatorie si unul din petshop. Timp de o luna l-am tinut in brate cu manusi de sudura, impotriva taiaturilor. Inarmata cu rabdare si cu convingerea ca va renunta sa muste, am facut zilnic cu el exercitii de prietenie. Dar, despre aceste exercitii va voi spune in articolul urmator.

Acum e timpul sa invatam ce este de fapt un dihor si de ce poate fi un pet mai bun decat oricare alt animal de companie. Dihorul domestic (Mustela Putorius Furo) este o o specie diferita de dihorul salbatic. Ca si predecesorul sau, dihorul domestic are o lungime de 35-38 de centimetri si greutatea intre 0,7 si 1,3 kg. Culoarea difera de la o specie la alta. In Europa, cea mai raspandita specie este a dihorului bandit: blana cafenie pe spate, pe lateral galbuie, jurul ochilor putin mai inchisa, creand senzatia unor ochelari. Denumirea lui in latina, „furritus” inseamna micutul hot, lucru care se poate observa cu usurinta de crescatorii de dihori, acesta fiind obisnuit sa fure orice si sa duca in ascunzatorile sale. Se spune ca romanii foloseau dihorii la vanatoare si ca au fost domesticiti inaintea pisicilor.

Cei care doresc sa achizitioneze un dihor, trebuie sa stie ca nu-l pot lua acasa pana nu implineste cel putin 8 saptamani, varsta la care au toate simturile dezvoltate si pot digera hrana. Dihorul domestic poate manca hrana uscata pentru pisici, in caz ca in pet shop nu se gaseste mancare speciala pentru acest tip de carnivore.

Majoritatea oamenilor se sperie de faima lor de rau mirositori, lucru partial adevarat. Dihorii au un miros specific, de care nu poti scapa facandu-i baie. Este chiar contradindicat sa il speli mai des de doua ori pe an si atunci numai cu sampon special pentru dihori sau unul cu ph neutru. Glandele care secreta mirosul separator pot fi indepartate chirurgical, insa nu este indicat. Mirosul poate fi redus prin castrare, respectiv sterilizare, care se face numai dupa varsta de cinci luni.

Dihorul poate fi invatat sa-si faca nevoile intr-un loc special amenajat, de preferat nisip cu putere mare de absortie. Este animalul de companie cel mai indicat pentru cei care au un program incarcat pentru ca doarme aproape tot timpul, fiind fresh numai in timpul pe care i-l acorzi. Dupa ce i-ai castigat increderea, iti va ramane cel mai loial prieten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *