Din cabanele statiunii montane Straja, dejectiile sunt deversate in padure

Din cabanele statiunii montane Straja, dejectiile sunt deversate in padure

Pe principiul punerii carului inaintea boilor, statul roman investeste 45 de milioane de euro intr-o statiune despre care nu se stie daca intr-un viitor apropiat va avea retea de canalizare si apa. Este vorba despre statiunea montana Straja, unde mai mult de jumatate din cele 200 de cabane nu au fose septice, ci toata mizeria se scurge prin niste tevi groase, la 10 metri in spatele cladirilor. La fel de multe cabane nu au apa curenta, aceasta fiind adusa de la izvoare, cu butoaiele. In tot acest timp, autoritatile publice arunca vina unele pe altele, desi datele problemei sunt cunoscute de mai bine de 10 ani.

Fara fose, da` nici vidanja nu ajunge

Emil Parau, principalul investitor din Straja, declara pentru MESAGERUL HUNEDOREAN ca se cauta solutii de sanctionare a tuturor celor care detin cabane in statiune si nu respecta normele de mediu. „Sunt 200 de cabane in Straja si mai mult de jumatate nu au fose septice, mizeria se duce undeva, in padure, prin niste tevi. Se fac investitii puternice in Straja, sunt proiecte importante, dar cu unii cabanieri nu te poti intelege. O alta problema la unii care au fose septice este ca vidanja nu poate ajunge pana la ei, din cauza spatiului aglomerat. Este o situatie care afecteaza foarte mult imaginea turismului din Straja. Dar trebuie sa gasim o solutie ca acesti oameni sa fie trasi la raspundere”, declara Emil Parau.
Primaria Lupeni, despre puterea… exemplului
Gabriel Lungu, city-managerul Lupeniului, precizeaza ca pe lista de asteptare in primirea fondurilor este si un proiect de realizare a retelei de canalizare si apa in Straja. „Investitiile totale in Straja se ridica la suma de 45 de milioane de euro. In doi ani, va fi totul gata, teleschiuri, telegondola, telescaune, tunurile de zapada si altele. Pe langa proiectul de dezvoltare a statiunii, avem si un alt proiect pentru care asteptam finantare, de realizare a retelei de apa si canalizare. Speram sa primeasca finantare anul acesta”, spune Gabriel Lungu. Dar tot el recunoaste ca nu-i poate sanctiona inca pe cei care isi varsa mizeria in padure sau in parau, creand un adevarat focar de infectie, pana nu este dezvoltata statiunea. „Nu putem sa-i cerem unui agent economic sa aiba canalizare si apa, pana nu-i aratam ca si noi dezvoltam statiunea. Noi vom face infrastructura, iar bransamentele si le vor realiza ei”, este de parere city-managerul Lupeniului.
Pisica, aruncata dintr-o ograda in alta
Oficialii DSP sustin ca problemele trebuie rezolvate de Primaria Lupeni, iar sanctiunile ar trebui aplicate de Garda de Mediu. Cat despre amenzi, acestea nu au mai fost date de o buna bucata de vreme, dupa cum recunoaste inspectorul sef al Serviciului de Control in Sanatate Publica, doctorul Valeria Andreescu. „Noi am facut controale in sezonul trecut si le-am dat niste termene, sa treaca iarna si sa realizeze lucrarile, sa remedieze deficientele. La expirarea acestor termene, mergem si le aplicam sanctiuni. Dar acolo e zona urbana, apartine de primarie, ar trebui implicate autoritatile locale. Primaria trebuie sa se ocupe de iluminat, apa potabila si de canalizare. Pentru ce este in interiorul cabanelor, dam noi amenda, pentru ce este la exterior, da Garda de Mediu. Noi am aplicat sanctiuni, dar in anii precedenti”, declara doctorita Andreescu.
Cristian Moldovan, comisarul sef al Garzii de Mediu, confirma ca situatia din Straja este deplorabila si recunoaste ca nu prea are cum sa-i sanctioneze pe cabanierii care nu respecta legea. „In Straja, situatia este dezastruoasa. Toate dejectiile se varsa in padure si in parau. In ultima perioada, nu am avut controale si nici nu am aplicat amenzi. S-au dat in anii trecuti, dar atunci am avut probleme cu Asociatia Pro Straja si am pierdut toate procesele. Rezolutia data de judecatori a fost ca dejectiile din padure si din parau nu reprezinta un pericol social, dar singura solutie ar fi sa bagam un judecator cu nasul in vaile acelea. Din pacate, toti sunt asa in Straja, iar la multe cabane nu ajunge vidanja”, spune comisarul Moldovan. Cine se face vinovat in opinia lui? „Primaria Lupeni este prima interesata si vinovata ca acolo nu este canalizare. Primaria elibereaza autorizatii de constructie dupa bunul plac, iar cabanierii isi scot tevile de canalizare in parau. Iar primaria se multumeste sa incaseze concesiunea si atat. Este rea vointa din partea primariei, dar din punctul lor de vedere, tot ce e sub pamant nu se vede in an electoral”, mai precizeaza seful Garzii de Mediu Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *