Eco-Rom Ambalaje a colectat in 2011 cu 40% mai multe ambalaje decat anul anterior

Eco-Rom Ambalaje a colectat cu 40% mai multe ambalaje decat anul anterior

Eco-Rom Ambalaje, organizatia detinatoare a licentei marcii „Punctul Verde” in Romania si cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, a valorificat, in 2011, 34.416 tone de deseuri de ambalaje de la populatie, cu 40% mai mult decat anul anterior.

 

Cele mai mari cantitati colectate selectiv de catre romani in 2011 au fost ambalajele de hartie-carton (16.202 tone), urmate de plastic (14.529 tone), sticla (3.197 tone) si metal (488 tone). Dintre acestea, cresteri semnificative au fost inregistrate in cazul deseurilor de ambalaje din aluminiu – 216 tone de aluminiu, cu 245% mai mult decat in 2010 –, urmate de cele de tip PET – 10.369 tone de PET, cu aproximativ 68% mai mult decat anul precedent.

„Ambalajele primare (sticle, PET, aluminiu) se gasesc, cu precadere, in gospodarii. De aceea investitiile strategice din 2011 au vizat extinderea serviciilor de colectare selectiva si, automat, cresterea numarului celor cu acces la servicii, dar, mai ales, eficientizarea intregului sistem. Colectarea selectiva a deseurilor nu inseamna doar o baterie de containere colorate plasate in fata blocului. Dincolo de aceasta imagine, pentru functionarea sistemului de colectare selectiva, se realizeaza o serie de monitorizari, evaluari, modelari economice de costuri, campanii de informare si educare, astfel incat acest punct constituit din cele trei containere colorate de colectare selectiva sa adune cantitati din ce in ce mai mari de deseuri plasate corect in aceste recipiente. Sustinerea Eco-Rom Ambalaje in colectarea selectiva de la populatie a crescut cu 35% fata de anul precedent, in timp ce investitiile cumulate au crescut cu 65% fata de 2010.” a declarat Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Totodata, in 2011, Eco-Rom Ambalaje a reusit sa adauge 90 de localitati noi pe harta colectarii selective a deseurilor de ambalaje care, in prezent, acopera 240 de localitati, aproximativ 25% din populatia Romaniei – circa 5 milioane de romani beneficiind de sistemul de colectare selectiva pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.

„Multumim tuturor romanilor care au reactionat in urma campaniilor noastre de informare si, chiar si in ultimele luni de iarna, in ciuda vremii nefavorabile si a troienelor, au depus efortul de a se deplasa cu deseurile la punctele de colectare aflate mai aproape sau chiar mai departe de locuinta.”a declarat Sorin Popescu.

Cantitatile de ambalaje colectate de la populatie sunt insa doar o parte din totalul realizat. In anul 2011 Eco-Rom Ambalaje a valorificat in total 57,8% (354.996 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piata de companiile afiliate sistemului (613.178 tone), indeplinind cu succes obiectivul de valorificare de 57% impus de catre legislatie. Aceste rezultate se datoreaza cresterii sustinerii financiare pentru colectarea, sortarea si transportul acestor deseuri catre capacitatile de reciclare, care s-a ridicat la aproximativ 8 milioane de euro, cu 17% mai mare fata de anul precedent.

„Rezultatele bune obtinute in 2011 confirma, inca o data, faptul ca sistemul construit de organizatia noastra este unul stabil si eficient, in continua dezvoltare. Acest fapt se reflecta in numarul de membrii-producatori de bunuri ambalate din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, care a crescut cu 27%, ajungand la 2.301 companii la finalul anului 2011, si in efortul financiar al acestora aflat in continua crestere.” a declarat Sorin Popescu,Director General Eco-Rom Ambalaje.

Aceste rezultate au fost obtinute in ciuda cresterii constante a obligatiilor de valorificare a deseurilor de ambalaje. Pentru anul 2012, obligatia totala de reciclare este de 55%, tinta care a fost initial stabilita pentru 2013, dar devansata ulterior pentru a fi indeplinita anul acesta. Cresteri semnificative se inregistreaza si in ceea ce priveste raportarea separata a deseurilor de ambalaje de tip PET – unde obiectivul de valorificare este de 55% anul acesta, cu 13 procente mai mare decat anul anterior – si a celor din aluminiu – unde obiectivul este de 21%, cu 4 procente mai mare comparativ cu anul anterior.

Mai mult decat atat, anul 2011 a adus si o serie de schimbari legislative care conditioneaza modul in care trebuie indeplinite obligatiile de reciclare. Noile reglementari prevad o documentare riguroasa a activitatii de raportare a ambalajelor si deseurilor de ambalaje, stabilesc cuantumuri minime de investitii in dezvoltarea serviciilor de colectare selectiva de la populatie, respectiv 10 lei pentru tona de ambalaj pusa pe piata, si impun un barem minim de reciclare a deseurilor de ambalaje provenite de la populatie, respectiv de 20% din cantitatea de ambalaje primare (de consum) puse pe piata.

„Eco-Rom Ambalaje detine inca de la infiintare un sistem avansat de verificare a datelor despre traseul deseurilor. In anul 2011 am demarat o monitorizare si o evaluare in teren, mult mai sistematizata si mai riguroasa, a serviciilor de colectare selectiva de la populatie. Am realizat inclusiv un sistem computerizat de semnalare a neregulilor, astfel incat, impreuna cu partenerii locali, sa putem actiona prompt in remedierea acestora.” a mai declarat Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Pentru anul 2012, Eco-Rom Ambalaje si-a propus la nivel strategic extinderea serviciilor de colectare selectiva in gospodarii, prin cresterea investitiilor consolidate cu 42% fata de 2011, concomitent cu cresterea randamentului acestora. Introducerea criteriilor de performanta si verificarea lor in teren alaturi de partenerii locali, administratia locala si de operatorii de salubritate autorizati sa colecteze, este critica. Rezultatele scontate sunt cresterea calitatii serviciilor, cu impact asupra cresterii participarii populatiei si, intr-un final, cresterea cu minimum 25% a cantitatilor de deseuri de ambalaje de hartie, plastic, sticla si metal de la populatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *