Din cauza restrictiilor pe mediu, viitorul aduce in case centralele cu condensatie in locul celor murale

Uniunea Europeana impune cresterea eficientei centralelor termice pentru locuinte. Ce solutii are Romania?
Din cauza restrictiilor pe mediu, viitorul aduce in case centralele cu condensatie in locul celor murale
Din cauza restrictiilor pe mediu, viitorul aduce in case centralele cu condensatie in locul celor murale

Centralele murale conventionale pe gaz costa circa 2.500 de lei, iar costurile cu instalatiile aferente sunt minime. Mai avantajoase din punct de vedere al consumului, insa mai scumpe, sunt cele in condensatie, care vor domina piata incepand cu a doua parte a anului viitor.

Comparatie de costuri

Costurile cu gazul ale unei centrale murale conventionale s-ar ridica la 250-300 de lei pe luna, iarna, in conditiile unui apartament cu trei camere, 70 metri patrati si o temperatura constanta de 21-22 de grade in interior, spune Iulia Pascu, director al unei companii care fabrica sisteme de incalzire si preparare a apei calde menajere.
Costurile unei astfel de centrale ar fi de circa 2.500 de lei, la care se adauga 100 de lei instalarea. Preturile sunt valabile daca exista deja in apartament calorifere noi. Daca nu, costul acestora trebuie adaugat la pretul total al instalatiilor.

Mult mai avantajoase, din punct de vedere al optimizarii costurilor, sunt centralele pe gaz in condensatie. Economiile de pana la 30% la factura survin instalarii, pentru ca aceste dispozitive sunt cu mult mai scumpe decat cele conventionale. “Avem 3.500 de lei costul centralei si 5.000 de lei costuri cu instalarea ei. Factura medie lunara la gaz, pentru sezonul de iarna, nu poate depasi 150-200 de lei”, spune Pascu.

Din a doua jumatate a anului viitor, centralele conventionale nu vor mai fi importate pe teritoriul UE, din cauza angajamentului Uniunii de a reduce treptat poluarea si a trece catre tehnologiile mai prietenoase cu mediul.

Astfel, vanzarea de centrale in condensatie ar putea creste substantial. In prezent, piata romaneasca de centrale murale este de 130.000 de unitati anual, cu o valoare medie de 400 de euro pe unitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *