Din cauza secetei, legumele romanesti sunt diforme si fara gust

In urma secetei, legumele romanesti au capatat forme ciudate, culori anormale si gusturi necunoscute pana acum de consumatori. „Pepenii din Dabuleni si Bobicesti, pana anul acesta cei mai dulci din tara, nu sunt mai mari de 2 kg si nu-i mai cumpara nimeni, ca n-au nici un gust”, ne spune un vanzator din Slatina, Cornel Velea.

Ardeii grasi s-au stafidit, iar din vinete, ca sa faci zacusca, trebuie sa arunci mai mult de jumatate, ca sunt -fierte- pe o parte, a mai spus vanzatorul. Doar varza s-a facut. Singurul inconvenient este ca pretul a sarit, de la 2.000-3.000 lei vechi/kg, anul trecut, la 15.000-20.000 lei vechi anul acesta.

Taranii romani sunt disperati de efectele pe care seceta le-a avut asupra gradinilor in care cultivau legume si verdeturi. „La rosii s-a uscat de tot vrejul, nu mai au nici o frunza, cate un lastar pe ici, pe colo. Din tot vrejul, daca 10% mai e verde. Din cauza asta, pe o parte rosiile s-au facut frumoase, pline, pe o parte s-au ingalbenit, s-au maronit”, ne-a spus Maria Stan, gradinareasa in Dragomiresti, Vaslui. Aceeasi situatie este si in Olt, unde rosiile au inceput sa se usuce inca de acum doua luni. „Si timpuriile, cele mai rezistente la soare, si-au schimbat formele si gustul. Sunt mici, s-au deshidratat si stafidit pe partea vazuta de soare”, ne-a explicat Lile Ciurea, gradinar cu experienta de peste 50 de ani in Proaspeti, Olt. „Nu ne ramane decat sa culegem rosiile inca de cand sunt verzi, sa facem muraturi sau sa le lasam sa se coaca singure, in beci, artificial. Dar nu au nici un gust asa, si nu le vindem ca ne facem de ras la cucoane”, mai spune Ciurea. La fel sunt ardeii grasi si gogosarii: zbarciti si arsi de soare.

Pepenii romanesti au forme de grapefruit
Acum doua luni, producatorii de pepeni verzi inca mai sperau ca afacerile sa le merga bine pana pe 15 septembrie. Numai ca, inca de la inceputul acestei luni, romanii mananca pepeni din import. „Pepenii nostri sunt cel mult cat grefele, urati si fara gust. Cumparam din Grecia, Bulgaria si de la sarbi cu 8.000 lei vechi/kg. Anul trecut, nici macar unul nu am luat din alta tara”, explica vanzatorul Cornel Velea. Conform acestuia, daca vara trecuta un kg de pepene costa 5.000 lei vechi, acum preturile sunt duble. Vanzarile au scazut cu peste 70% fata de anul trecut, ne spune Velea.

Varza se vinde de opt ori mai scump ca in 2006
„Varza la noi s-a facut, dar am udat-o foarte des, la doua, trei zile, seara. Fara apa nu ne-am fi incumetat sa punem peste 60 de ari de varza”, spune gradinareasa Anisoara Tica, din Peretu, Teleorman. Probleme sunt insa cu musculitele albe, cu omidele, paienjenii si purecii care au invadat culturile de varza, din cauza temperaturilor excesiv de ridicate. Ca sa isi acopere cheltuielile cu irigatiile, insecticidele si benzina pe care o consuma, producatorii vand varza cu 15.000-20.000 lei vechi, adica de aproape opt ori mai scump decat vara trecuta.
Steliana Bancu

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *