Din sutele de mori de vant instalate in Romania doar 15 functioneaza in aceste zile

Din sutele de mori de vant instalate in Romania doar 15 functioneaza in aceste zile

Din sutele de mori de vant instalate in Romania doar 15 functioneaza in aceste zile. Nu este pusa in pericol stabilitatea sistemului dar boom-ul eolian poate face ca, in cativa ani, o sincopa sa poata arunca tara in bezna.

Productia de energie electrica din surse eoliene era ieri, la ora 13.30, de doar 34 MW,  adica 0,4% din total in conditiile in care puterea instalata in eolian este de peste 1.000 de MW. Cum o turbina eoliana are, de obicei, 2 MW rezulta ca, practic, doar 15 mori de vant functionau in toata tara. Paralizia centralelor eoliene ar putea sa puna dificultati Sistemului Energetic National, mai ales acum, cand se realizeaza recorduri de consum de electricitate.

Turbinele eoliene au fost oprite de proprietari pentru ca s-au umplut de gheata, iar mentinerea lor in functiune ar produce niste vibratii care ar deteriora rapid paletele.

In mod normal, lipsa catorva sute de MW eolieni nu ar trebui sa afecteze sistemul national. Nu o face nici acum, insa acestia ar fi fost mai mult decat bineveniti in conditiile in care capacitatile electrice conventionale sunt solicitate la maxim din cauza gerului naprasnic care s-a lasat peste Romania de la inceputul acestei luni. Ar fi fost foarte bune eolienele acum ca sa mai descarcam capacitate de pe termocentrale. Nu e vorba, cei de la Termoelectrica si Elcen se bucura ca produc ei mai mult dar sistemul este fortat la maximum, a precizat Octavian Lohan, director adjunct la Transelectrica, administratorul Dispeceratului Energetic National.

Desi eolienele in repaus nu constituie o problema serioasa acum, in cativa ani situatia se va schimba. Boom-ul eolian a adus in doar doi ani, 1.000 de MW in sistem urmatorii cinci ani, vor aduce, potrivit estimarilor, inca 4.000 de MW eolieni. in aceste conditii, o situatie precum cea din prezent poate dezechilibra sistemul pentru ca nu exista alte capacitati care sa preia lipsa miiilor de MW eolieni.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente