Directia Silvica sustine ca sunt mai putine taieri ilegale in judetul Vrancea

Directia Silvica sustine ca sunt mai putine taieri ilegale in judet

Jumatate din copacii „disparuti” au fost imputati chiar personalului silvic, dupa cum sustin oficialii institutiei, insa in judet se taie in continuare pe rupte, in special din padurile private care nu sunt pazite deloc

Taierile ilegale din padurile administrate de Directia Silvica Focsani s-au diminuat in ultimul an, potrivit informarii prezentate ieri la sedinta Colegiului Prefectural. La sfarsitul lunii septembrie, totalul suprafetelor administrate se ridica la 51.817 hectare paduri, iar Directia Silvica asigura serviciile silvice (inclusiv paza) pentru o suprafata de 18.565 hectare. Cea mai mare parte, respectiv 16.754 hectare, sunt proprietatea privata a persoanelor fizice. Suprafetele sunt in administrarea a patru ocoale silvice: Dumitresti, Focsani, Panciu – Valea – Caregnei si Soveja. In cele 51.817 hectare paduri ale statului s-au taiat ilegal 779 metri cubi din lemne, din care 416 metri cubi justificati prin infractiuni, iar 363 metri cubi au fost imputati personalului silvic. In cele 18.565 paduri private s-au taiat ilegal 685 metri cubi de lemne, din care 194 s-au justificat prin infractiuni, iar 491 s-au imputat personalului silvic. In comparatie cu anul trecut, s-a inregistrat o scadere a volumului de lemne taiat ilegal de 522 metri cubi, cel putin oficial. Lucian Zamfir, seful Directiei Silvice, a spus ca sunt suprafete mari de padure care nu sunt in paza vreunui ocol silvic.

„Aceste suprafete sunt intercalate printre suprafetele pe care Directia Silvica Vrancea le are in paza, iar proprietarii care taie si transporta material lemnos din aceste suprafete nu detin acte de provenienta si transport”, se arata in informarea Directiei Silvice. De asemenea, reprezentantii institutiei se plang ca persoanele care au solicitat retrocedarea padurilor interzic efectuarea lucrarilor silvice desi inca nu le-au primit cu acte in regula, cum se intampla la Mera, Paunesti sau Homocea. Subprefectul Cristi Misaila a spus ca de indoieste ca acesta este volumul real al taierilor ilegale, „deoarece alte institutii au raportat mai mult”.

Pe de alta parte, prefectul Kanty Catalin Popescu a acuzat Directia Silvica ca tergiverseaza punerile in posesie chiar si daca exista hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. „Vin de la o audienta cu 50 de persoane care au hotarari judecatoresti de ani de zile, multe dintre ele definitive si irevocabile”, a spus reprezentantul Guvernului. Acesta si-a exprimat nemultumirea si fata de faptul ca dupa ce in sedintele comisiei de fond funciar reprezentantii Directiei Silvice sunt de acord cu hotararile luate, dupa aceea institutia deschide procese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *