Dispar cimpanzeii

Populatia de cimpanzei din Coasta de Fildes a scazut cu 90% in ultimii 20 de ani, trecand de la numarul de 12 000 inregistrat in 1990 la cel de 1 200 din 2007 cand a avut loc ultimul studiu.
cimpanzeu
Se pare ca despaduririle si braconajul sunt principalele cauze pentru acest declin alarmant al speciei (Pan troglodytes verus). In majoritatea locatiilor in care acum 17 ani au fost observati cimpanzeii, in prezent nu mai exista nici macar unul. Cercetatorii au recunoscut ca se asteptau la o scadere a numarului, insa in nici un caz la una atat de pronuntata.Populatia umana din Coasta de Fildes a crescut in aceasta perioada, astfel incat o mare parte a padurii a fost doborata pentru instalarea recoltelor. De asemenea, cimpanzeii mai sunt vanati si pentru carnea lor, ducand la aparitia asa numitului „sindrom al padurilor goale”, ceea ce inseamna ca desi in unele zone padurile au ramas intacte, acestea sunt nepopulate din cauza vanatorii.

Singura descoperire imbucuratoare a fost aceea ca in Parcul National Tai cimpanzeii inca o duc bine, fiind feriti de braconieri. De asemenea parcul este sprijinit de proiecte internationale de conservare, ceea ce ar putea proteja primatele pe termen lung. Cu toate acestea previziunile sunt destul de sumbre, iar daca nu se va actiona in curand la scara globala, cele mai apropiate rude ale omului ar putea disparea definitiv.

Sursa: News BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *