Este liber la constructii in Parcul Cornitoiu din Craiova. Verdictul a fost dat ieri de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, chemat de Primaria Craiova sa arbitreze meciul dintre proprietarii celor 20 de hectare de parc si municipalitate.
Parcul Cornitoiu din Craiova a primit ieri lovitura decisiva: avizul de construire din partea Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). In baza adresei MDLPL, Primaria Craiova le poate elibera certificatele de urbanism si autorizatiile de construire proprietarilor de terenuri din Parcul Cornitoiu, dupa ce timp de un an a refuzat sa dea curs acestor solicitari. Municipalitatea s-a bazat pe prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 114 din 2007, cunoscuta si sub numele de „Ordonanta verde”, potrivit careia schimbarea destinatiei unei zone verzi, amenajata ca atare, este interzisa chiar daca in documentatia de urbanism – planuri urbanistice – aceasta este prevazuta ca zona construibila. „Suntem in litigiu in instante cu proprietarii terenurilor din zona Cornitoiu tocmai pentru ca am refuzat sa eliberam certificatele de urbanism si autorizatiile de construire, atata vreme cat suprafata in cauza este amenajata ca spatiu verde, conform textului OUG nr. 114 din 2007. Pentru clarificarea situatiei, am solicitat punctul de vedere al MDLPL. Trebuia sa incheiem intr-un fel aceasta disputa si o vom inchide asa cum ne sfatuieste MDLPL: dam autorizatiile de construire”, a spus arhitectul-sef al Craiovei, Mircea Diaconescu. „Intrucat PUZ zona Cornitoiu a fost aprobat in 27.09.2007 si a primit viza de legalitate de la Institutia prefectului judetului Dolj pe 19.10.2007, anterior aparitiei Ordonantei de Urgenta nr. 114/2007, primaria poate emite autorizatii de construire in aceasta zona conform PUZ aprobat, fara a se mai pune problema schimbarii de destinatie. Intrucat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2007 nu se aplica retroactiv, ea nu are efect asupra acestui PUZ aprobat anterior publicarii sale in Monitorul Oficial”, se arata in adresa transmisa Primariei Craiova de Directia Generala Dezvoltare Teritoriala din cadrul MDLPL.
Legi de distrus spatiile verzi
Terenurile fostului cartier „Valea Gangului”, demolat inainte de 1989, au fost retrocedate in temeiul Legilor nr. 10 din 2001 si 247 din 2005, desi, conform planului urbanistic general al Craiovei din anul 2000, zona este spatiu verde. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, spune ca legea e stramba, dar trebuie respectata. „Acestea sunt legile proprietatii. Primaria a fost obligata sa dea terenurile pe vechiul amplasament. Nu sunt de acord cu multe dintre prevederile acestor legi, dar sunt primul care trebuie sa le aplice. Trebuie sa mai tinem cont si de oportunitate. Terenul din Cornitoiu este acum proprietate privata. Daca bag un ban acolo, mi se imputa mie. Si asa am intervenit de nu stiu cate ori la curatenie, la corectat arbori si la mai multe. Iar punctul de vedere al MDLPL cu privire la autorizare este atitudinea fireasca pe care putea sa o aiba”, a declarat primarul Antonie Solomon.
Afaceri in floare
Autorizarea constructiilor in Parcul Cornitoiu le va aduce multi bani proprietarilor de terenuri, care pana mai ieri nu puteau vinde din cauza incertitudinilor din domeniu. Iar cei mai castigati vor fi intermediarii care au achizitionat deja suprafete mari de pamant din parc, cu scopul de a le vinde apoi dezvoltatorilor.
Sursa: Gazeta de Sud