Greenpeace nu a facut nici un fel de masuratori la centrala nucleara de la Cernavoda. Cu toate acestea, ecologistii sustin sus si tare ca pornirea pe viitor a reactoarelor 3 si 4 reprezinta un adevarat pericol pentru populatie, transmite corespondentul AMOS News.
Greenpeace sustine ca emisiile de tritiu afecteaza in special femeile insarcinate si copiii. In replica, reprezentantii centralei si cei ai autoritatilor de sanatate publica afirma ca militantii Greenpeace fac doar speculatii. In realitate, emisiile de tritiu de la centrala nucleara sunt in limitele admise si nu afecteaza sanatatea populatiei.
Raportul intocmit de consultantul independent pe probleme de radiatie in mediu, Ian Fairlie, conform caruia emisiile de tritiu de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda ar dauna grav populatiei din zona nu contine date concrete care sa ateste la ce distanta de reactoare au fost facute masuratorile.
Reprezentantii Greenpeace au incercat sa sugereze astazi la Cernavoda ca femeile gravide si copiii sub patru ani, trebuie evacuate din zona. Ecologistii de sorginte eco-fundamentalista au incercat sa arate ca folosirea reactoarelor de tip Candu este o eroare care pune in pericol populatia.
Reprezentantii Nuclearelectrica spun ca emisiilor de tritiu sunt monitorizate saptamanal si nu pun in pericol viata localnicilor. Totodata, potrivit studiilor in domeniu, la 12 ani de la pornirea reactoarelor, cantitatea emisa de tritiu se injumatateste. In scurt timp, autoritatile vor monta in centrul orasului o instalatie moderna de masurare si monitorizare a nivelului de tritiu pentru linisterea populatiei.
Greenpeace s-au opus, in 2005, construirii reactorului 2 de la Cernavoda. Tot in acel an au protestat si in Bulgaria, impotriva finantarii celor patru reactoare a centralei nucleare de la Belene.
Sursa: Observatorul de Bacau