Diversiune maidaneza cu o vulpe suspecta de rabie

Adoptii Caini
Spectrul rabiei a mai palit la Botosani, seful Directiei Sanitar Veterinare Botosani, Vladimir Rizac apreciind ca pericolul nu mai este atat de mare deocamdata. „Intr-o oarecare masura s-a mai oprit valul de rabie. S-a micsorat numarul de cazuri. Cu prilejul ploilor, fenomenul s-a diminuat. Animalele nu mai stau pe camp, intra in vizuina, stau un pic ascunse. Numarul de cazuri s-a micsorat. E si normal fiindca ce a avut de murit, a murit, iar ce a fost contaminat, la fel a murit in perioada respectiva si probabil nu s-au mai contaminat altele in continuare”, a declarat Vladimir Rizac, specificand ca nu au mai fost depistate alte cazuri de rabie confirmate in afara de cele sapte deja inregistrate in evidentele institutiei la nivelul acestui an si cel de anul trecut.
Referitor la cazul vulpii din Centrul Vechi al municipiului Botosani, seful DSV are unele indoieli vizavi de caz. „Este un pic cusuta cu ata alba povestea. Ca sa ajunga acolo vulpea ar fi trebuit sa traverseze tot orasul, indiferent din ce punct ar fi venit. Din discutiile cu cel care a facut necropsia si medicul bacteriolog avem suspiciuni ca vulpea era moarta nu de 12 ore, ci de o zi si poate mai bine. Apoi declaratia omului, care era tare nemultumit ca sunt foarte multi caini vagabonzi in oras si spunea ca mai aduce doua vulpi daca e cazul. A scapat un porumbel din gura”, a informat Vladimir Rizac, mentionand ca fiul respectivului pescuieste clandestin peste din zona Prutului si vine zilnic de pe raza orasului Stefanesti, fiind mai mult ca sigur ca a gasit vulpea lovita de o masina pe sosea.
Mai ales ca vulpea prezenta o hemoragie foarte mare pe o parte a corpului. Directorul DSV Botosani sustine ca de atunci a mai fost gasita o vulpe la marginea municipiului Botosani, dar testele au iesit negative. „Asta nu inseamna ca trebuie sa ne culcam pe o ureche fiindca se stie foarte bine ca rabia se poate cantona in substanta nervoasa a animalelor sanatoase contaminate timp de luni sau ani si atunci poate izbucni oricand un nou caz de rabie”, a mai adaugat Vladimir Rizac.

Sursa: Jurnalul de Botosani si Dorohoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *