DNA a declansat urmarirea penala in dosarul exportului de carbune in Serbia

0
571

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala pentru abuz in serviciu in dosarul contractului incheiat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) cu BVA Coal pentru livrarea de carbune in Serbia.

Reprezentantii DNA au precizat, intr-un raspuns trimis agentiei AGERPRES, ca s-a declansat urmarirea penala pentru abuz in serviciu:  „In acest moment, in cauza penala la care faceti referire este inceputa urmarirea penala doar cu privire la fapta, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu. Alte informatii nu pot fi puse la dispozitie, in conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e din Legea 544/2001” Sesizarea a fost facuta de Ministerul Energiei, in urma verificarii efectuate de Corpul de Control la CE Oltenia.

Pierdere de 8,4 milioane de lei   CE Oltenia a incheiat, la sfarsitul anului 2014, un contract pentru livrarea la sarbi a 1,2 milioane de tone de carbune, printr-o firma de apartament, BVA COAL SRL. In primavara acestui an, contractul a intrat in vizorul organelor de ancheta, iar la scurt timp contractul a si fost reziliat. Astfel, costul de productie al unei tone de carbune era 65 de lei, iar in contractul cu BVA COAL SRL carbunele era livrat 57-58 lei pe tona. Curtea de Conturi a calculat o pierdere de 8,4 milioane de lei. Cu toate acestea, CEO a comunicat un profit de 500.000 de euro dupa o livrare totala de 400.000 de tone.

In ianuarie 2015, Corpul de control al Ministerului Energiei a desfasurat la CEO o actiune de control avand ca obiect contractul pentru livrarea de carbune din Serbia. Ulterior, in martie, raportul Corpului de control a fost transmis la DNA — Structura centrala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.