Romanii s-au debarasat, intr-o singura zi, de 576 tone de vechituri electronice. Acest lucru inseamna ca, in cadrul campaniei desfasurate la nivel national, au fost colectate circa 30 grame de deseuri pe cap de locuitor. Aceasta in conditiile in care directiva europeana a impus Romaniei ca pana la sfarsitul anului sa ajunga la trei kg pe cap de locuitor.
Desi a afirmat ca actiunea a fost un succes din prisma colaborarii populatiei cu autoritatile, ministrul mediului, Attila Korodi, a estimat ca atat cantitatea necesara anul acesta, cat si cea stabilita pentru 2008, de 4 kg pe cap de locuitor, sunt tinte imposibil de atins.
„In majoritatea tarilor europene tintele nu au fost atinse. Nu se stie daca acestea vor fi sanctionate. In Romania inca nu e posibila cresterea la cateva kilograme pe cap de locuitor avand in vedere ca o mare parte din populatie traieste in zona rurala, iar cultura oamenilor in materie de colectare a acestor deseuri este mult diferita de cea europeana”, a declarat Korodi.
Potrivit datelor statistice, in Capitala au fost stranse cele mai multe deseuri electrice si electronice, adica 72 tone adunate intr-o zi. La polul opus s-a aflat judetul Calarasi, unde oamenii au aruncat doar 75 kilograme de deseuri de acest tip. In ceea ce ii priveste pe traficantii de fier vechi care au perturbat in unele locuri campania de colectare, ministrul a fost de parere ca actiunile acestora ar trebui numite „preluari”, si nu „furturi”, deoarece apartenenta deseurilor era incerta in momentul in care oamenii au dat iama in televizoarele si frigiderele vechi.
In data de 3 noiembrie s-a desfasurat, la nivel national, campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. Aceasta actiune a implicat primariile, firmele de salubritate, organizatiile colective, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Sursa: Gardianul