Doar 84 la suta din electrocasnice sunt etichetate energetic corect

Doar 84 la suta din electrocasnice sunt etichetate energetic corect

Aparatele frigorifice si congelatoarele BSH Bosch und Siemens Hausgero¤te GmbH sunt etichetate energetic corect

Directorul General al companiei BSH Bosch und Siemens Hausgero¤te GmbH, domnul Gutberlet critica datele false inscrise pe numeroase aparate ale concurentei

Munchen, 12 aprilie 2011 – Electrocasnicele BSH Bosch und Siemens Hausgero¤te GmbH sunt etichetate energetic corect. Acesta este rezultatul unui test realizat la nivel european de Consiliul European al Producatorilor de Echipamente Casnice (CECED) si de Uniunea Europeana. Cu toate acestea, numeroase aparate ale concurentei au fost etichetate cu date false. “O etichetare corecta a aparatelor, in mod special cu privire la eficienta energetica, este un indicator important in decizia de achizitionare. Clientii au dreptul la etichetari energetice corecte. In plus, datele incorecte duc la o denaturare a concurentei” a afirmat Dr. Kurt-Ludwig Gutberlet, Presedintele Consiliului de Administratie al BSH.

Consiliul European al Producatorilor de Echipamente Casnice CECED a propus si aplicat in anul 2009 proiectul ATLETE (Appliance Testing for Energy Label Evaluation – Testarea electrocasnicelor in vederea evaluarii etichetei energetice) impreuna cu Comisia Europeana. Scopul acestui proiect este imbunatatirea monitorizarii pietei in statele membre ale Uniunii Europene (UE) si cresterea importantei eficientei energetice ca reper de achizitie. Responsabilii de proiect si reprezentantii CECED au prezentat rezultatele la data de 12 aprilie, in cadrul EU Sustainable Energy Week din Bruxelles.

80 de aparate frigorifice si congelatoare testate

Subiectii proiectului ATLETE au fost atat frigiderele si congelatoarele, cat si combinele frigorifice. Cele 80 de aparate selectate in acest scop au fost achizitionate in diferite tari ale Uniunii Europene (UE) pentru a asigura rezultate cat mai obiective. Acestea reprezinta 48 de marci, respectiv 40 de producatori. La startul proiectului, 27 de producatori, printre care BSH si toate celelalte societati membre CECED, au semnat voluntar o conventie: daca, la masurarea produselor acestora, se observa deficiente in ceea ce priveste informatiile de pe etichetele energetice, atunci acestia vor lua de urgenta toate masurile de corectie indicate.

Toate aparatele BSH sunt etichetate energetic corect

BSH a salutat proiectul in mod explicit si a sustinut punerea sa in aplicare. Au fost incluse patru modele ale marcilor Bosch, Siemens si Balay (marca locala din Spania). La finalul tuturor masuratorilor, s-a confirmat declararea corecta a tuturor etichetelor energetice europene ale BSH pentru toate categoriile.

“Ne bucuram de rezultatele pozitive ale produselor noastre. Pentru a oferi date corecte, realizam masuratori intensive, intr-un interval de timp indelungat. Ne intereseaza corectitudinea  si transparenta fata de clienti si, de aceea, suntem implicati si noi in obtinerea datelor corecte. Numai in acest fel se poate pune in aplicare si obiectivul major de protejare a mediului inconjurator prin eficienta energetica” a firmat Gutberlet.

Date de consum corecte la circa 80 la suta din aparate

Masurarea aparatelor a fost realizata in patru laboratoare de verificare atent selectate. Au fost masurate volumul frigorific si de congelare, timpul de crestere al temperaturii (autonomie), temperatura de racire, capacitatea de congelare si, in mod special, consumul energetic  si clasa de eficienta energetica a aparatelor. In ceea ce priveste acest criteriu central, masuratorile au indicat ca aproximativ 84 la suta din aparate au fost etichetate energetic corect. Circa 13 la suta dintre aparate au fost clasificate intr-o clasa energetica superioara si circa 3 la suta chiar cu doua sau mai multe clase de consum superioare. La toate cele cinci criterii, masuratorile au indicat o cota de eroare de 53 la suta. Numeroase abateri inregistrate au fost legate de date incorecte referitoare la volumul frigorific si de congelare, de temperatura de racire sau de puterea de congelare. Pentru 13 aparate nu s-au incheiat inca masuratorile.

BSH doreste continuarea programului ATLETE

“Practica politica trebuie sa-si indeplineasca functia sa de monitorizare pentru a proteja interesele clientilor si a asigura o concurenta loiala. Noi, ca reprezentati din domeniul industrial, suntem deschisi discutiilor” a declarat Gutberlet. Compania BSH, cu marcile sale Bosch si Siemens, marcile speciale, ca de exemplu Gaggenau, Neff si Constructa, dar si cu marcile locale, precum Balay, va sustine, in continuare, o monitorizare functionala a pietei. Inca din decembrie 2010, BSH a adaptat voluntar noua etichetare energetica pentru electrocasnicele sale. Incepand cu decembrie 2011, acest fapt este obligatoriu pentru toti producatorii care comercializeaza electrocasnice in UE.

“Sustinem continuarea programului ATLETE, in special prin lansarea noilor clase energetice de varf, de la A+ pana la A+++. Noi, prin domeniul de activitate, putem contribui efectiv la reducerea consumului energetic european, numai in cazul in care clientii au incredere in eticheta energetica, iar la achizitie, se decid asupra aparatelor eficiente energetic”, a spus Gutberlet. BSH promoveaza extinderea electrocasnicelor cu un consum redus intr-un portofoliu propriu de super-eficienta. In anul 2010, fiecare al patrulea aparat comercializat in Europa de catre BSH a fost super-eficient energetic.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,542FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente