Partidul Verde il acuza pe ministrul Tabara pentru sustinerea intereselor Monsanto si Pioneer

0
473
Organismele Modificate Genetic in Romania: Import?m ?i mânc?m, dar nu producem
Organismele Modificate Genetic in Romania: Importăm și mâncăm, dar nu producem
Partidul Verde il acuza pe ministrul Tabara pentru sustinerea intereselor Monsanto si Pioneer

Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, se pronunta categoric impotriva cultivarii plantelor modificate genetic (organisme modificate genetic-OMG) in Romania, deoarece consumul alimentelor care contin aceste OMG-uri poate avea in timp consecinte negative asupra sanatatii oamenilor.

Organismele modificate genetic sunt plante sau animale al caror material genetic a fost modificat, folosind tehnicile ingineriei genetice. Pe scurt, se folosesc gene din diverse surse, pentru a modifica ADN-ul unui anumit organism care capata astfel noi proprietati. Pentru asta, genele care se doresc adaugate fie se ataseaza unui virus cu care organismul este apoi contaminat, fie se introduc direct in nucleul unei celule cu o seringa speciala.

In agricultura, prin inginerie genetica, se pot crea specii de plante rezistente la conditii improprii pentru „planta mama”. De pilda, s-a obtinut soia si porumb rezistente la ierbicide puternice, orez bogat in vitamina A sau ardei rezistenti la un virus foarte raspandit ce distruge culturile traditionale.

Partidul Verde atrage atentia asupra efectelor negative ale alimentelor care contin organisme modificate genetic, cum ar fi: efectele alergice – genele nou inserate pot produce proteine care la unele persoane determina alergii. Cele mai frecvente alergii sunt cele fata de lapte, oua, peste, cereale si soia; modificari la nivelul metabolismului – prin inserarea de gene noi, se pot produce alterari la nivelul totalitatii genelor continute de catre un organism, cum ar fi scaderea cantitatii de substante nutritive si cresterea nivelului de toxine in organismul gazda.

Partidul Verde sustine ca actualul guvern, ca si celelalte precedente, nu au avut o politica agricola coerenta, care sa sprijine productia locala si micii producatori. Interesul actualului guvern, in speta Ministerul Agriculturii, este sa sprijine marile companii-multinationalele, cum ar fi Monsanto si Pioneer, care au acaparat pietele agricole din toata lumea prin politica agresiva prin care isi impun plantele agricole modificate genetic, cum ar fi soia, porumbul, graul.

Secretarul general al Partidului Verde, Silviu Dumitru, este nemultumit de decizia Ministrului Agriculturii, care doreste sa produca in Romania soia si porumb modificate genetic. „Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara nu vine cu solutii de incurajare a agriculturii locale, traditionale, ci ne propune transformarea agriculturii intr-o industrie agricola bazata pe OMG-uri, sub controlul marilor corporatii in domeniu, Monsanto si Pioneer”, a adaugat Silviu Dumitru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.