Documentare de top de la Green Planet Blues

le-monde-selon-monsanto-poster.jpgPrima editie a evenimentului cinematografic „eco” GREEN PLANET BLUES, care va avea loc intre 17 si 19 ianuarie 2009 la Centrul International de Conferinte din Sinaia, cuprinde o selectie de documentare de zile mari, oferind publicului cinefil roman – in premiera – sansa de a viziona unele dintre cele mai premiate filme „verzi” produse in ultimii ani.

Showcase-ul celor trei zile de GREEN PLANET BLUES cuprinde documentare de top, premiate si apreciate pentru rigoarea, curajul, coerenta si bunul simt cu care apara cauza mediului, fie ca vorbim de lupta impotriva unor abuzuri – Cursed for Gold (Franta, 2008), Last Yoik in the Saami Forest (Finlanda, 2007), Silent Snow (Olanda, 2008), Strawberry Fields (Israel, 2006) – fie de solutii ce trebuiesc implementate urgent – Last Call for Planet Earth (Belgia, 2007) – fie de simpatia absolut atipica resimtita de un pui de balena ucigasa fata de specia noastra – Saving Luna (Canada, 2007).

Unul dintre starurile acestei editii este Sharkwater un documentar curajos si indraznet , recompensat cu peste 30 de premii internationale printre care Cel mai bun documentar la festivalul de la Toronto in 2006, Best in Fest la festivalul de la Palm Springs, inclus in prestigioasele Canada’s Top Ten. Motivat de fascinatia fata de rechini, temerarul regizor Rob Stewart demonteaza stereotipurile ce zugravesc rechinilor un portret de pradatori insesati de sange sau de monstri care mananca oameni si dezvaluie realitatea rolului lor de piloni in evolutia marilor. Intr-un efort de a proteja rechinii, Stewart face echipa cu activistul renegat Paul Watson de la Sea Shepherd Conservation Society, intr-o aventura incitanta si plina de revelatii.

Saracia nu e un accident,” ne spune Phillipe Diaz, regizorul filmului The End of Poverty?, unul dintre highlighturile GREEN PLANET BLUES, ci „componenta-cheie a unui mecanism de control instaurat de conchistadorii secolului XV si continuat de fiecare generatie pana in zilele noastre„. Incepandu-si cariera festivaliera in primavara anului 2008 in cadrul prestigioasei sectiuni a festivalului de film de la Cannes, Semaine de la Critique, acest fascinant documentar reuneste marturiile a 33 de experti in economie, care discuta un paradox: in lume se moare de foame tocnai in regiunile cele mai bogate in resurse. Filmul este afiliat „STAND UP, TAKE ACTION”, cea mai mare retea mondiala de responsabilitate sociala ce are misiunea de a determina guvernele sa puna in aplicare rezolutiile Summitului Natiunilor Unite din 2001 privind saracia extrema si foametea.

O alta premiera nationala de top este documentarul taios al jurnalistei Marie-Monique Robin, Le monde selon Monsanto / The World Acording to Monsato, care isi croieste drum prin adevarul oficial in cautarea adevarului adevarat despre Monsanto, o companie producatoare de pesticide care, in toti cei 100 de ani de existenta, a ignorat siguranta alimentara si stabilitatea mediului pentru a-si pastra suprematia pe piata mondiala de profil. Bazat pe o ancheta de trei ani in America de Nord, America de Sud, Europa si Asia, filmul spune povestea unui imperiu industrial ajuns sa-si intimideze specialistii si sa domine datorita rapoartelor voit eronate, a complicitatii guvernului american si a tacticilor de presiune si stimulare a coruptiei. Le Monde selon Monsanto prevede un viitor nu tocmai fericit umanitatii in masura in care acel viitor continua sa fie scris de companiile multinationale producatoare de produse chimice.

Cea mai proaspata prezenta la GREEN PLANET BLUES este documentarul regizorului grec Yorgos Avgeropoulos, Digital Cemeteries, care a avut premiera mondiala la sfarsitul lunii septembrie 2008 in cadrul Festivalului de Film de la Atena. Regizorul investigheaza „viata de apoi” a computerului sau si ofera raspunsul la o intrebare cu care, mai devreme sau mai tarziu, ne confruntam cu totii: ce se intampla cu un computer „defunct”? Castigator al premiilor Residuo si Social Alertness la Festivalul International Cine Eco 2008, Digital Cemeteries este un must-see pentru toti utilizatorii de electronice preocupati de soarta naturii.

Mai multe informatii despre GREEN PLANET BLUES si despre CONCURSUL Green Teen Spirit se gasesc pe site-ul oficial www.greenplanetblues.ro.

GREEN PLANET BLUES este organizat cu sprijinul AVIS, Discovery Channel Europe si CNC,

Si este sustinut de partenerii media Realitatea TV, Academia Catavencu, Cotidianul, Observator Cultural, 24 FUN, Green-Report, Cinemagia, Port.ro, Cinefan, Ecosemnal, Ecomagazin, Naturalist, Ecosapiens, Radio Lynx.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *