Rezolutii ecologice pentru anul 2009

1. Cumpara-ti o bicicleta, foloseste masina mai putin, slabeste, economiseste si redu poluarea rezultata in urma arderii combustibilului.

Un procent uimitor de 70% din calatoriile cu masina sunt mai scurte de 5 km – o distanta ideala pentru o plimbare rapida cu bicicleta. Lasa masina acasa, mergi pe jos sau foloseste-ti bicicleta, este eco friendly, sanatos si ieftin. Afla mai multe despre poluarea aerului, sanatatea publica, calitatea vietii, consumul excesiv de energie si solutiile propuse pe EcoMagazin.ro

2. Foloseste produse ecologice, biodegradabile, eficiente energetic…etc.

Contacteaza companiile si cere-le sa ofere alternative ecologice la produsele si serviciile oferite; sustine companiile eco friendly.

Cea mai mai eficienta cale de a proteja Natura este sa devenim consumatori responsabili, de aceea trebuie sa folosim acele produse care in urma fabricarii, utilizarii si dispensarii lor adecvate reduc considerabil efectele negative asupra mediului. Produsele biodegradabile, eficiente energetic, produse alimentare ecologice sunt cateva exemple. Participa la concursul Naturalist si poti castiga produse ecologice oferite de companii romanesti care produc si comercializeaza astfel de produse.

3. Redu, Reutilizeaza si Recicleaza!

Anul nou inseamna de obicei innoire – tu nu te grabi sa inlocuiesti vechiul cu nou, ai grija de lucrurile tale.

Sa reducem cantitatea de deseuri inseamna sa facem cumparaturile in mod intelligent.

– evita  bunurile supra-ambalate, in UE se produc anual deseuri din ambalajele de 4.000 de ori greutatea turnului Eiffel.

– gandeste-te bine inainte de a tipari ceva, invata sa folosesti optiunea de tiparire fata-verso (duplex) a imprimantei tale si vei face economii de hartie de 50%.

– utilizeaza posibilitatile de reciclare a hartiei, ambalajelor, cutiilor de metal, sticla sau alte deseuri menajere. Reciclarea unei cutii de aluminiu – in locul producerii uneia noi – duce la economisirea energiei pentru functionarea unui laptop timp de 10 ore.

EcoMagazin a alcatuit o lista de site-uri a firmelor care ofera servicii de reciclare, afla mai multe despre ele.

4. Inscrie-te in programul „Casa Verde” lansat de Guvernului Romaniei si beneficiaza de 90% reducere pentru instalarea de panouri solare, eoliene sau alte forme de captare a energiilor regenerabile pentru casa ta.

Inscrierile in program au fost amanate pana pe 15 ianuarie. Daca doresti sa fii la current cu noutatile aboneaza-te la Newsletterul CentraleSolare.ro.

Afla mai multe din Ghidul de finantare pentru programul „Casa Verde”.

5. Consuma mai putina carne, impactul industriei carnii asupra mediului este urias.

De ce?  Pentru ca industria carnii…

– foloseste 70% din toate terenurile agricole

– 30% din suprafata uscatului (!)

– contribuie la distrugerea solului: unde se cultiva recolte furajere se pierd 13 tone sol per hectar/per an, la pasunat 6 tone, iar la pasunat intensiv peste 100 tone

– 54% din pasunile SUA sunt exploatate intensiv

– 90% din terenul cultivabil in SUA pierde sol de peste 13 ori rata sustenabila

– e responsabila de 18% din emisiile de gaze cu efect de sera (in echivalent CO2), adica mai mult decat sectorul transporturilor (in special metan, de 23 de ori mai potent decat CO2)

-64% din emisiile umane de amoniac, contribuind in mod significant la ploile acide si acidificarea ecosistemelor

-8% din consumul anthropogenic de apa, in special pentru irigarea recoltelor furajere

-reprezinta 20% din totalul biomasei (!)

-granele furajere (folosite numai in US) ar putea hrani 840 de milioane de oameni (1)

-reprezinta o conversie deosebit de ineficienta a energiei (energie provenita in special din combustilii fosili – ingrasamintele sunt facute din petrol).

Afla mai multe pe forumul EcoSapiens http://ecosapiens.ro/forum/topic/276

Daca iubesti animalele participa la programul de adoptii a cainilor comunitari pe www.adoptiicaini.ro

6. Implica-te in promovarea practicilor ecologice

Vorbeste familiei tale, prietenilor si colegilor de serviciu despre lucrurile pe care tu le faci pentru mediu. Creeaza-ti un jurnal ecologic si publica aceste lucruri online pentru ca toata lumea sa poata afla, poti avea o pagina web personala de forma www.numeletau.ecosapiens.ro dedicata promovarii actiunilor tale ecologice. Pentru inregistrare mergi pe ecosapiens.ro si nu ezita sa ne contactezi daca ai nevoie de ajutor.

7. Alatura-te unui grup pentru protectia mediului.

Participa la actiunile de voluntariat atunci cand ONG-urile de mediu iti cer ajutorul si transmite mesajele ecologice primite mai departe! Despre activitatatile EcoSemnal puteti afla mai multe pe www.ecosemnal.ro , iar pentru inregistrare va rugam sa completati acest formular.

Fii eco friendly in 2009. Daca ai si alte rezolutii ecologice pentru 2009 ne-am bucura sa ni le trimiti pe email la adresa [email protected] sau pe forumul EcoSapiens.

La multi ani fericiti din partea EcoSemnal, EcoMagazin , EcoSapiens si Naturalist.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *