Dosarul mafia lemnului. DNA cere arestarea preventiva a judecatorului Andras Ordog

Samsarii cumpără puncte la o treime din valoare pentru a pune mâna pe terenuri şi păduri de 11 mld. €
Dosarul mafia lemnului. DNA cere arestarea preventiva a judecatorului Andras Ordog
Dosarul mafia lemnului. DNA cere arestarea preventiva a judecatorului Andras Ordog

DNA cere arestarea preventiva a judecatorului Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, vizat in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri din judetul Bacau, anchetatorii avand indicii ca acesta a luat mita de la Ioan Adam, arestat in aceeasi cauza.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) il acuza pe Lorand Andras Ordog de abuz in serviciu si luare de mita, anchetatorii considerand ca magistratul trebuie cercetat in continuare in stare de arest. Materialul probator prin care anchetatorii cer arestarea lui Ordog a fost trimis, luni, Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Conform referatului cu propunere de arestare, in iunie 2010, Lorand Andras Ordog, in calitate de judecator, a primit de la Ioan Adam, avocat in respectiva cauza, 10.000 de euro, pentru a da o solutie favorabila clientului acestuia din urma, respectiv lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul magistratului de la Tribunalul Covasna.

Dupa ce a primit banii, Ordog, impreuna cu ceilalti doi membri ai completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, respectiv Judecatoria Sfantu Gheorghe.

Ulterior, in martie 2012, Lorand Andras Ordog i-a mai cerut lui Ioan Adam, avocat intr-un dosar aflat pe masa magistratului, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o solutie favorabila clientului acestuia din urma, adica tot lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost ceruti tot in biroul judecatorului, iar Ioan Adam a promis ca-i va da aceasta suma.

„Dupa formularea deciziei (dispuse de judecatorul Ordog Lorand Andras, impreuna cu judecatorii Uta Gabriel si Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisa anterior. Decizia respectiva a fost data in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, urmare a unei analize si interpretari partinitoare a probelor, denaturandu-se vadit starea de fapt”, sustine DNA.

Astfel, prin masura luata de cei trei magistrati, Romsilva ar fi fost prejudiciata cu aproape 304 milioane de euro, ceea ce reprezinta contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier.

Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat, in 4 decembrie, solicitarea luarii masurii arestarii preventive/a arestului la domiciliu, a judecatorului.
Judecatorul Lorand Andras Ordog, alaturi de magistratul Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, este cercetat in libertate in dosarul retrocedarilor ilegale de ternuri forestiere, dupa ce un complet de la ICCJ a ridicat, in 31 octombrie, masura controlului judiciar.

In acest dosar, pana la acest moment, au fost arestati Viorel si Andrei Hrebenciuc, Gheorghe Paltin Sturdza, precum si deputatul PSD Ioan Adam.
Procurorii DNA sustin ca, in aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Potrivit anchetatorilor, incepand din aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, impreuna cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, a constituit si coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior si de alte persoane, ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei, pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si vanzarea rapida a terenului forestier in suprafata de 43.227 de hectare, dobandit prin hotararea judecatoreasca din 2012 de la Tribunalul Covasna.

In acest sens, in aprilie 2013, Hrebenciuc si Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam si lui Paltin Sturdza ca-i va determina pe functionarii publici care trebuiau sa il puna in posesie pe Sturdza si sa elibereze titlul de proprietate pentru terenul de 43.227 de hectare – printre care Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, Comisiile locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava si Romsilva – sa urgenteze indeplinirea actelor sau sa nu se formuleze plangeri in instanta impotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau. Hrebenciuc si Bengescu ar fi acceptat sa primeasca de la cei doi, in schimbul interventiilor sale, bani sau alte foloase, au precizat procurorii.

Hrebenciuc mai este acuzat ca, incepand din 2013, i-ar fi solicitat senatorului PSD Ilie Sirbu sa-i transmita „mesaje obligatorii” directorului general al Romsilva, Adam Craciunescu, membru in acelasi partid, in legatura cu modul in care Romsilva trebuia sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele peste 43.000 de hectare de padure.
In dosarul retrocedarii sunt urmariti penal si senatorii Dan sova si Ilie Sarbu, precum si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *