Doua hidrocentrale intre Romania si Bulgaria vor produce cit o centrala nucleara

Doua hidrocentrale intre Romania si Bulgaria vor produce cit o centrala nucleara
Doua hidrocentrale intre Romania si Bulgaria vor produce cit o centrala nucleara

Doua hidrocentrale care pot fi amplasate pe Dunare intre Romania si Bulgaria vor produce tot atita energie cit singura centrala nucleara a Bulgariei, cea de la Kozlodui – 2.000 de megawati, afirma in cotidianul sofiot 24 Ceasa, Plamen Dilkov, membru al Consiliului de conducere a Federatiei Europene a companiilor de energie locale, precum si director executiv al PVB Power-Bulgaria.

“In lume nu exista nicio companie care sa nu-si doreasca sa finanteze un asemenea proiect. Este vorba de o mare capacitate, iar proiectul nu depinde de livrari, afirma specialistul, care din anul 2006 face parte din consiliul de administrare a PVB Power Group si guverneaza activitatea companiei in centrul si estul Europei. PVB Power Group a construit 14 hidrocentrale in Bulgaria si 7 in Romania, in fiecare dintre cele doua tari investitia ridicindu-se la peste 250 milioane de euro.

“Singurul motiv din care vorbesc cu mici rezerve despre proiectul pe Dunare este faptul ca acesta este un proiect transfrontalier, intre Romania si Bulgaria. Pe de alta parte, Dunarea este un coridor de transport european, asa ca intervin si strategiile de dezvoltare a transporturilor. Tronsonul de Dunare dintre Romania si Bulgaria este singura portiune a fluviului fara hidrocentrala. Sint doua proiecte – la Calarasi-Silistra si la Turnu Magurele-Nicopole. Vor fi doua hidrocentrale de cite 1.000 megawati putere fiecare, care vor lucra impreuna. Cu siguranta, cind incepe aceasta discutie, finantarea nu va fi o problema”, este convins Dilkov.

El spune ca tehnologiile noi permit ca puterea apelor sa fie folosita fara se fie afectat mediul si da exemplul turbinelor de tip bulb, care au fost certificate de Comisia Europeana in cadrul programului Life. Este un utilaj care sta sub apa si permite pe deplin migrarea pestilor. Apa curge liber prin aceasta turbina, iar daca vine apa mare, turbina bulb se situeaza orizontal asa ca permite ca prin ea sa treaca aceeasi cantitate de apa ca si cum nu ar exista nici o turbina, mai afirma expertul citat de ziar.

Subiectul a fost comentat de presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, care a opinat, in cadrul unei intilniri cu reprezentanti ai presei straine, ca obiectivul construirii unor hidrocentrale pe Dunare depinde foarte mult de gasirea de investitori, pentru a fi realizat.

In iunie anul acesta premierul Victor Ponta a declarat, dupa o intilnire la Sofia, cu omologul sau bulgar Plamen Oresarski, ca Romania si Bulgaria discuta construirea unei hidrocentrale pe Dunare. In opinia lui Ponta, proiectul va fi in mod sigur util si pentru Romania, si pentru Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *