Doua milioane de oameni pot muri anual din cauza poluarii

Organizatia Meteorologica Mondiala trage un semnal de alarma, in ultimul sau raport cu privire la efectele poluarii asupra sanatatii oamenilor. In raport se estimeaza ca anual, numarul de decese premature ca urmare a aerului poluat, va ajunge in medie la doua milioane.
surse-poluare.jpg

Potrivit secretarului general al organizatiei „cresterea populatiei, majorarea consumului de energie si dezvoltarea industriala au condus la emisii de gaze si de particule care pot sa afecteze sanatatea umana”. Nu este un secret pentru nimeni ca scaderea calitatii aerului a cauzat, sau a dus la inrautatirea unor boli grave precum: bolile de inima, astmul, cancerul pulmonar etc. La toate acestea se adauga si alte efecte derivate ale poluarii aerului: distrugeri la nivelul plantelor culturilor, apelor si a intregului ecosistem. Caldura urbana poate mentine poluantii, in timp ce ploaia si zapada au tendinta de a-i spala din atmosfera, aducandu-i in pamant si in apa oceanelor.

„In Europa, aproape 400.000 de oameni mor prematur din cauza poluarii aerului, potrivit revistei „Environment for Europeans”, citata in studiile cercetatorilor romani de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS). La fel, peste 100.000 de oameni ajung anual in spitale numai din cauza bronsitei, astmului si bolilor cailor respiratorii cauzate de pulberi in suspensie”, se scria intr-un articol publicat de ziarul Gandul, in anul 2008.

Oamenii de stiinta pot folosi modele meteorologice in evaluarea si predictia formelor de poluare a aerului. „In timp, datele exacte privind calitatea aerului pot contribui la protejarea vietii si proprietatii si pot completa mai multe previziuni meteorologice traditionale”, a spus Jarraud. Insa previziunile de inrautatire sunt egale cu zero atata timp cat nu facem eforturi sa le schimbam in certitudinea unor imbunatatiri.

Secretarul general al Organizatiei Mondiale Meteorologice a facut publice datele ultimului studiu cu ocazia anuntarii Zilei Mondiale a Meteorologiei. Aceasta are loc anual, pe 23 martie.

Concluzia studiului ar trebui sa fie un semnal de alarma ,pentru ca oricare dintre noi poate sa devina peste noapte, victima a poluarii. Puterea schimbarii sta  in mainile noastre , iar daca nu facem ceva pentru cei din jur, atunci  sa facem ceva pentru noi.

Sursa informatii: Adevarul si Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *