Durabilitate in transporturi – Cicloturismul

Descoperind natura

Cicloturismul ca ramura a ecoturismului, reprezinta o alternativa viabila pentru dezvoltarea turismului in Romania.

Sunt mii de trasee prin muntii nostri ce pot fi folosite pentru a practica acest sport. Cicloturismul inseamna insa mai mult decat atat. Reprezinta un eficient mijloc de transport, dar si de agrement, ce poate fi de asemenea practicat si in mediul urban. Primul pas in aceasta directie l-a facut deja Franta, tara cu unul dintre cele mai eficiente programe de ecologizare si protectia a mediului din Europa.

Cu o populatie de 24 milioane de practicanti, procentul crescand pana a 42% in ultimii patru ani, plimbatul cu bicicleta este in plina ascensiune. Pentru a sustine acest mod de transport ecologic, Federatia Franceza de Cicloturism (FFCT) a lansat o noua marca a turismului ecologic, „Ville velotouristique”. – ‡Ân atentia autoritatii locale ce au in vedere implementarea si dezvoltarea turismului pe bicicleta.

Acest proiect a fost realizat dupa modelul orasului Crean sau Gironde, numit „oras veloturistic” in 2007; caietul de sarcini ale acestei noi marci a turismului francez poate fi accesat de organizatii de toate marimile, cu conditiile: oferirea de servicii, echipament, infrastructura si organizarea de evenimente pentru turisti, sau pentru localnici. Asociatia – care are pana acum 12.000 membrii si 3.200 de cluburi – organizeaza mii de evenimente, ofera colectii interesante, seturi de informare si savoir-faire pentru a pune in practica noile echipamente in materie de cicloturism.

Federatia ofera sprijin oraselor afiliate miscarii, ce isi continua miscarea pe plan national. Acest titlu este acordat pentru 3 ani in urma unei vizite si favorabilitatea practicarii programului fiind pronuntat in urma deciziilor specialistilor desemnati de FFCT.

Scopul principal al programelor acestei asociatii sunt descoperirea potentialului veloturistic al unei regiuni. Pe saua lumea se vede altfel, iar natura isi dezvaluie puritatea. Si orasul pare mai frumos. Sport, distractie, cu bani putini. Un model ecologic ce ar trebui urmat si de tara noastra, mai ales ca avem intinse suprafete verzi si orase ce merita descoperite.

Sursa:http://www.actu-environment.com       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *