Top 3 plante care usureaza respiratia

Nasul infundat si dificultatea de a respira liber sunt probleme cu care ne confruntam frecvent in sezonul rece. Infuziile, esentele si gargara cu anumite plante pot fi de ajutor in combaterea acestor simptome.plante respiratie

1 Menta elibereaza caile nazale

Specialistii precizeaza ca izma contine cele mai eficiente principii active si proprietati curative dintre toate plantele benefice pentru aparatul respirator. Ca planta aromatica, menta actioneaza in doua moduri, in functie de concentratia preparatului folosit.

In doza slaba, infuzia este analgezica, calmanta si antispastica. In doza concentrata, menta este un tonic al sistemului nervos si un stimulent digestiv. Substantele active importante, precum mentolul, un valoros ulei eteric, compusii antibiotici si substantele minerale, au o puternica actiune antiseptica si calmanta.

In virozele respiratorii, se consuma cate doua-trei cani de infuzie pe zi, timp de doua saptamani. In acest interval, pentru a evita constipatia, in dieta cotidiana trebuie sa predomine fructele si legumele. Infuzia de menta este eficienta si in cazurile de astm sau de bronsita, pentru ca reda capacitatea de respiratie.

2 Eucaliptul, un bun antiseptic

Esenta de eucalipt este foarte bogata in principii active. Actiunea sa antivirala si antimicrobiana se manifesta benefic in infectii respiratorii: raceala, gripa, sinuzita, pneumonie si in bronsita.

Uleiul de eucalipt, cunoscut sub numele de menta de Sidney (datorita actiunii sale calmante asupra cailor digestive, asemanatoare mentei), este eficient si in starile de oboseala, in scaderea puterii de concentrare sau in dureri de cap, simptome care insotesc gripa si virozele respiratorii.

La o cana de ceai din fructe de padure se adauga 3-4 picaturi de ulei de eucalipt. Infuzia, preparata dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa clocotita, descongestioneaza caile respiratorii si fluidifica secretiile. Se consuma doua-trei cani de ceai pe zi.

3 Tamaia are efect expectorant

Rasina de tamaie are un efect benefic asupra mucoaselor si este un bun expectorant. Tamaia este eficienta in tratamentul tusei, astmului, tuberculozei si insuficientei respiratorii, deoarece favorizeaza eliminarea mucusului si elibereaza caile respiratorii.

Se foloseste sub forma de ceai si de inhalatii. Pentru prepararea infuziei, puneti doua lingurite de rasina de tamaie intr-o cana cu apa fiarta. Se infuzeaza 15 minute, apoi se bea cu inghitituri mici, in timpul zilei.

Un alt remediu preparat din tamaie este uleiul esential. Acesta se foloseste doar sub forma de inhalatii pentru problemele respiratorii. Se aplica 5-8 picaturi de ulei pe o panza si se miroase periodic.

Specialistul nostru Dr. Ruxandra Constantina – medic de familie competenta in apifitoterapie

Plantele care actioneaza la nivelul cailor respiratorii pot favoriza eliminarea secretiilor nazale si expectoratiei, au efect antiseptic si antiinflamator si calmeaza durerile de gat. Ele pot fi folosite atat intern, sub forma de ceaiuri-infuzie, decoct, macerat-tinctura, cat si extern, sub forma de inhalatii, care descongestioneaza caile respiratorii.

De exemplu: cimbrisorul, florile de tei, mugurii de brad si de pin au actiune expectoranta, busuiocul, musetelul, coada-soricelului si mugurii de plop au efect antiinflamator si antiseptic, coada-calului, florile de isop, coada-soricelului sunt vasodilatatoare, podbalul, patlagina, florile de galbenele sunt emoliente, usurand respiratia. Si plantele ce contin uleiuri volatile favorizeaza respiratia: arborele de ceai, de tamaie, menta sau scoarta de salcie.

Uleiul esential de cedru si cel de mirt au proprietati antiseptice si expectorante. Uleiul de tamaie (bun pentru inhalatii) este benefic in bronsite si in caz de tuse, fiind un calmant al sistemului nervos.

Alternativa

Bea infuzii de soc, de coada-soricelului si de isop, deoarece combat frisoanele si tusea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *