EcoAtitudine – un nou stil de viata in scoli, un nou stil de atitudine fata de mediu

  0
  798
  EcoAtitudine - un nou stil de viață în școli, un nou stil de atitudine față de mediu
  EcoAtitudine - un nou stil de viata in scoli, un nou stil de atitudine fata de mediu
  EcoAtitudine – un nou stil de viata in scoli, un nou stil de atitudine fata de mediu

  La 30 iulie 2010, revista Infomediu Europa impreuna cu APM Ilfov, APM Bucuresti si GNM Comisariatul Ilfov au lansat un proiect care – dupa doar trei ani de existenta – a impus un nou stil de viata in scoli, o noua EcoAtitudine. Iar asta nu o spunem noi, ci rezultatele fiecarei editii in parte – proiectul ”EcoAtitudine = Responsabilitate, Informatie, Actiune” desfasurandu-se anual, in doua etape.

  Aceasta campanie isi propune sa dezvolte spiritul civic al scolarilor, dascalilor si, de ce nu, al parintilor. Bazata, totodata, pe o responsabilitate fata de grija pentru mediu, scolarii, alaturi de profesori, sunt antrenati sa colecteze selectiv deseuri. Cum se traduce in cifre aceasta campanie? Cateva sute de tone de deseuri colectate de catre micii ecologisti, de la hartie, pet, la DEEE-uri.

  Ecourile acestui proiect au aparut inca de la primele editii, culminand cu nominalizarea acestuia, la sfarsitul anului trecut, alaturi de alte 14 proiecte (dintr-un total de 200 de proiecte din mai multe state europene) pentru finantare. Nominalizarea s-a facut in cadrul celei de-a treia editii a forumului „Danube Financing Dialogue”, care a avut loc la Bucuresti. Aceasta este, de altfel, si prima recunoastere internationala a proiectului EcoAtitudine.

  Despre cat de tare i-a prins EcoAtitudinea pe elevi, dar si pe profesori, cititi in randurile de mai jos:

  Profesori:

  „Multumiri pentru zambetul cu adevarat special, pe care l-ati imprimat cu atata maiestrie si ingeniozitate, in EcoAtitudinea (de acum) elevilor nostri prezenti astazi! … speram ca noi sa ne putem ridica la nivelul „marimii‟ si „greutatii‟ dorintei tuturor, de a trai intr-o lume mai curata, mai buna. Va multumesc pentru oportunitatea oferita copiilor care au fost atat de rasfatati cu asa o minunata activitate! Incantarea lor e incantarea noastra si poate, fie si in virtutea amintirilor de la aceasta Ora de Ecologie (care din pacate a durat parca numai o clipa… caci tot ceea ce e minunat dureaza prea putin!), sa constientizeze ca nevoia de a trai intr-un mediu sanatos, ne implica, dar mai ales, ne obliga (responsabilizeaza) pe fiecare. Ceea ce e de admirat, din punctul meu de vedere, e ca indiferent de scoala, devine important ca, picatura cu picatura, sa se constituie oceanul responsabilitatii, al constientizarii ca in aceasta lume nu am venit doar sa risipim, sa consumam cu sau din nechibzuinta, ci ca sa ajutam, sa daruim Pamantului dragostea de care are nevoie. Caci ce-am deveni fara Iubire? De la saptamana la saptamana am putut, cu bucurie, remarca placerea implicarii elevilor nostri si grija manifestata in a-si aduce aportul la colectarea selectiva. Traim zilnic incantarea de a vedea cum elevii nostri manifesta o reala preocupare fata de mediu. De asemenea, inimile parca ni se incalzesc cand, in recipientele de colectare, vedem cum copiii arunca tot mai constient, cu grija pentru selectare. Constiinta fiecaruia, mic ori mare, trebuie sa se interiorizeze, iar pastrarea mediului, sa devina din necesitate ori obligativitate, o reala atitudine. Cu pretuire pentru tot ceea ce sunteti si faceti”, prof. Silvia- Marina Baciu, Scoala Nr. 7, Focsani.

  „Ora de ecologie a fost un adevarat spectacol educativ, deosebit nu doar prin varietatea materialelor si a mijloacelor de prezentare, ci si prin talentul prezentatorului si al lui Mister Eco, persoane care au ajuns foarte repede la inima spectatorilor. Multe felicitari pentru organizare si prezentare. Ati fost la inaltime si speram ca si noi sa ne ridicam prin participare la acelasi nivel.” – Adela Rosu, profesor coordonator Scoala Gimnaziala „Marin Preda”, Pitesti.

  „Ora de ecologie de la Ateneul Popular ,,Maior Gh. Pastia”, Focsani, a avut un adevarat succes. Copiii au fost foarte incantati de spectacolul de magie oferit de Mr. Eco. Au inteles ca materialele refolosibile trebuie puse pe categorii pentru a fi reciclate, cat de importanta este apa pentru noi, astfel incat nu trebuie sa o risipim, cat de importanti sunt copacii si plantele, iar noi avem datoria de a-i ingriji si de a le proteja, cat de importanta este energia electrica si de unde provine ea. Copiii au invatat lucruri noi, iar modul cum au fost prezentate i-a impresionat foarte mult. Speram ca in editiile viitoare sa il mai intalnim pe Mr. Eco.” – Prof. Constantin Maria, ,,Elena Doamna”.

  „Va multumim pentru modul in care ne creati posibilitatea de a paticipa la actiuni ce privesc mediul si ocrotirea lui si, mai mult…..ne stimulati curiozitatea, creativitatea si spiritul de echipa. Colectivul de elevi ai Scolii Gimnaziale nr.12 din Tulcea traieste o experienta minunata: facem parte din echipa de voluntari entuziasti ce promoveaza ECOATITUDINEA! Impreuna vom promova valorile voluntariatului de mediu, vom ajuta la cresterea interesului fata de problemele de mediu regionale si nationale! Ora de ecologie a fost fantastica! Cei mici au inteles mesajul transmis si acum, ca o replica prelungita, anima si colegii din scoala. Suntem in plina campanie de colectare a deseurilor! Si parintii elevilor participa activ. Cei mai mici dintre copii, grupa mica din gradinita invata si cantece despre natura si salvarea ei. Elevii clasei a II-a B au interpretat chiar o piesa de teatru avand ca mesaj pretuirea naturii. Va imbratisam cu tot respectul si pretuirea pentru ca sunteti alaturi de nevoile noastre prezente si viitoare!” – Prof. dr. Valentina Stupineanu, Director adj. Scoala Gimnaziala nr. 12, Tulcea.

  „In legatura cu ORA DE ECOLOGIE va transmitem sincere felicitari pentru noul concept extrem de atractiv, in care copiii au inteles practic obiectivele acestui amplu proiect. Notiunile teoretice au fost prezentate intr-o forma extrem de captivanta, in asa fel incat elevii mei, desi doar de 6 ani, au inteles concepte de baza ale campaniei de colectare selectiva si reciclare a deseurilor. Va multumim!” – Coordonator, Claudia Maria Tomescu, Scoala „Mihai Eminescu”, Pitesti. „Fiecare dintre noi are o datorie morala fata de mediu. Educarea copiilor de la varste cat mai fragede si implicarea activa a acestora in actiuni de colectare selectiva a deseurilor reprezinta un punct de plecare in ajutorul pe care-l putem oferi mediului. Cu un efort minim putem obtine beneficii majore. Va felicit pentru modul atractiv in care ati prezentat esenta proiectului „EcoAtitudine”, in cadrul „Orei de ecologie”.” – Prof. Andreea Virna, Scoala Gimnaziala „Alexandru Vlahuta”, Focsani.

  „Noua Ora de ecologie fost o adevarata incantare, atat pentru noi, cadrele didactice implicate, dar mai ales pentru copii. Spectacolul interactiv de magie a reusit sa atraga atentia tuturor celor prezenti si totodata sa-i faca pe multi dintre noi sa inteleaga cu adevarat ce inseamna reciclare, refolosire… poate chiar responsabilitate si chiar EcoAtitudine! Copiii au inteles de ce este atat de important sa protejam natura, de ce hartia pe care o arunca ei la cos se poate transforma in hartia pe care sunt tiparite povestile lor preferate si, cel mai important, de ce este atat de necesara colectarea selectiva a materialelor reciclabile. Cu convingerea ca numai prin informare putem deveni mai responsabili, asteptam cu nerabdare sa participam si la alte activitati din cadrul acestui minunat proiect!” – Luminita Platica, profesor coordonator Scoala Gimnaziala „Grigore Antipa”, Tulcea.

  Elevi:

  „Mister Eco a fost cel mai haios si mai amuzant magician. Cel mai mult mi-au placut momentele cand a invitat pe scena colegi, cu ajutorul carora a facut niste super-trucuri. A fost un spectacol pe cinste, nu o activitate plictisitoare! Toti copiii s-au simtit extraordinar. Am ras si ne-am distrat, iar Mister Eco a fost cel mai simpatic!

  Dragi elevi, Mister Eco ne-a distrat/Prin magie-a demonstrat:/ Cand actionezi pentru mediu cu promptitudine,/Atunci inseamna ca ai EcoAtitudine! – Fulop-Sohan Irina. „Mi-a placut foarte mult de magician deoarece, ajutat de colegii nostri, a reusit sa faca multe vraji. Cel mai mult m-a impresionat cand a reusit sa aprinda beculetele din capul colegei mele, Larisa si cand a ghicit ce scria pe biletul din buzunarul unui baietel! A fost un spectacol pe cinste! Te mai asteptam, Mr.Eco!” – Dima Ligia, Tulcea.

  „Ora de Ecologie a fost cea mai frumoasa ora! Mi-as dori ca toate orele sa se desfasoare asa! Mr. Eco a fost nemaipomenit. A reusit sa ma faca sa inteleg cat de important este sa reciclam materialele refolosibile pentru ca astfel protejam natura!”- Haralasca Paul, Tulcea.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.