EcoChampions

EcoChampions

Voluntarii proiectului EcoChampions vor implementa 25 de proiecte in folosul comunitatii din judetul Constanta

Prin proiectul EcoChampions, Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ isi propun sa puna bazele unei comunitati de voluntari care sa se implice din ce in ce mai mult in rezolvarea problemelor din judetul Constanta. Cele 10 cluburi de elevi implicate in proiect vor avea intalniri si sesiuni de training pe diferite nivele si vor implementa 25 de proiecte de voluntariat pentru comunitatea locala in perioada 2011-2012. Elevii vor dobandi astfel cunostintele si aptitudinile necesare mobilizarii comunitatii si implementarii proiectelor necesare rezolvarii anumitor probleme cu care aceasta se confrunta.

Proiectul este realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ in parteneriat cu Inspectoratul Judetean Constanta si Organizatia Mare Nostrum.

EcoChampions este un proiect educational realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ in judetul Constanta. Prima editie s-a desfasurat pe perioada anului scolar 2010-2011 in 10 scoli si licee din localitatile Constanta, Cogealac si Fantanele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus si implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit in intampinarea nevoii de instruire si canalizare a abilitatilor elevilor de a se implica activ in dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu si liceu implicati si-au dorit sa continue proiectul si in anul scolar 2011-2012, fiind constienti de schimbarile pe care le pot produce in comunitate.

Cea de-a doua editie a proiectului EcoChampions isi propune sa contribuie si mai mult la dezvoltarea culturii voluntariatului in comunitate, insa la un nivel care va permite formarea unei mase critice de voluntari tineri care sa aiba initiativa si sa ii mobilizeze pe cei din jurul lor sa se implice in rezolvarea problemelor locale: sociale, de mediu, culturale etc. Pe termen lung, scopul proiectului este sa ajute tinerii cu abilitati de lider sa creeze structuri functionale care sa implementeze proiecte in beneficiul comunitatii locale.

Aproximativ 200 de elevi, condusi de cate un coordonator si un profesor indrumator, vor fi implicati in cea de-a doua editie a EcoChampions. Intalnirile lunare programate in cadrul proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informatii despre voluntariat si educatie civica pe baza carora vor organiza dezbateri. De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunitatii si cauze in care sa se implice prin diverse actiuni de voluntariat pe care le vor pune in practica o data la doua luni. Doua cluburi, unul de la

liceu si unul de la gimaziu, vor face echipa in fiecare proiect de voluntariat. Dupa fiecare actiune, echipele se vor schimba, astfel incat toti elevii implicati in proiect sa ajunga sa se cunoasca. In total, vor fi realizate 25 de proiecte de voluntariat in diverse domenii prin actiuni diferite, de la petitii la actiuni de strangere de fonduri sau lucrul cu grupuri vulnerabile.

Pentru liderii cluburilor de la liceu, cei doi parteneri ai proiectului au pregatit sesiuni de training sustinute de Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti (CROS). Temele abordate in cadrul trainingurilor vizeaza managementul de proiect, deprinderea tehnicilor de comunicare, dezvoltare personala si managementul echipei. Aceste cunostinte le vor folosi in implementarea proiectelor de voluntariat si rezolvarea cauzelor identificate. Prima sesiune de training s-a desfasurat intre 15 si 16 octombrie la Liceul ”Mircea cel Batran”, iar prima tema abordata a fost managementul de proiect.

Cele 10 scoli si licee implicate in proiect sunt: Scoala nr. 24 „Ion Jalea”, Scoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Scoala nr. 30 „Gh. Titeica”, Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National „Mircea cel Batran”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Calinescu”, Liceul Teoretic „Traian” si Liceul Teoretic „Ovidius”.

„Cand am inceput sa discutam despre voluntariat in Romania, majoritatea interlocutorilor se amuzau si spuneau ca nu poti realiza nimic cu voluntari. Noi ne-am incapatanat sa credem ca putem schimba mentalitati si oameni si am mai gasit si pe altii, care ca si noi, considera ca voluntariatul reprezinta o solutie la problemele actuale ale societatii, fie ele sociale sau de mediu”, a declarat Doru Mitrana, director executiv Asociatia MaiMultVerde.

 

Mai multe informatii despre proiect pot fi gasite pe www.maimultverde.ro si www.ecochampions.ro

 

Informatii despre parteneri 

Asociatia MaiMultVerde este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii trei ani de functionare, 2008 – 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii doi ani a depasit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania. 

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale, cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si de Sud- Est si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro in realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac. Constructia parcurilor amplasate la nord de Constanta se desfasoara in mai multe etape – prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapa se desfasoara in zona Cogealac si Gradina, include 101  turbine cu o capacitate totala de 252,5 MW.  Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizata sa fie pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta.

In 2009, in Romania, numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.

In 2011, Grupul CEZ, in Romania, a achizitionat sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeste in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei; capacitatea de productie urmand sa se ridice la peste 20 MW dupa finalizarea procesului de reabilitare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente