Ecologie: Si daca este mai favorabil sa iti pastrezi vechea masina?

masini vechiIn ultimul timp tot auzi : face-ti un gest pentru mediul inconjurator si inlocuiti-va masina veche cu una noua, mai putin poluanta. Aceasta declaratie,desi pare indiscutabila, este departe de a fi convingatoare, daca ne gandim la cantitatea de poluare, cauzata in urma procesului de fabricare a unui automobil.

Pastrati masina veche, mai degraba decat sa va cumparati una noua! Oare aceasta masura, conditionata de achizitionarea unei noi masini, este avantajoasa, din punct de vedere ecologic ? Aceasta afirmatie se bazeaza pe simpla ideee ca, in cazul poluarii generate de productia unei noi masini, cantitatea de poluare este, totusi , mai mica decat cantitatea de poluare emisa de noile autovehicule. Este foarte interesant de remarcat ca, in acest moment, exista doua pareri. Pe de o parte,aparitia noului eseu al ziaristului Herve Kempf, care insista asupra faptului ca primul gest ecologic al nostru este de a reduce consumul de bunuri materiale si, pe de alta parte, Luc Chatel, care a prezentat rezultatele primei de caz si a spus ca : – A cumpara o masina noua este un act de cetatean pentru economia si mediul inconjurator -.

Pentru – a alimenta – aceasta dezbatere privind inlocuirea unui vehicul, este important, mai intai, sa se tina cont de poluarea generata in urma procesului de productie (transport de materiale,constructia fabricilor, turnare). Un studiu efectuat de Toyota in 2004 a aratat ca doar 28% din poluarea unei masini este generata de productia acesteia, iar restul provine de la utilizarea sa. Un alt studiu realizat de japonezi in ceea ce priveste poluarea masinilor arata doar 12% de poluare din productie (Sursa:Scientific American). Daca adaugam la aceasta si poluarea generata de reciclarea si demontarea masinii, ajungem la o cantitate foarte mare, dar, se presupune ca acestea nu se includ.
In ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre reducerile de CO2, astfel incat, este mult mai usor sa iti gasesti tipul de autovehicul, care a inregistrat o reducere a emisiilor cu 30% in 15 ani.
Totusi, ceva ne conduce cu gandul ca, cea mai buna atitudine ar fi sa extindem durata de viata a propriului automobil. Dimensiunea ecologica a unei astfel de inlocuiri se afirma in cazul in care masina este veche.

Dar autovehiculele, poate mai mult decat oricare alte bunuri, sunt sustinute de parametri ecologici si emotionali , insa care, depasesc cadrul de rationalitate, mai ales cel ecologic.

Sursa: Cartech.fr

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,342FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente