Ecologistii cer Uniunii Europene sa ia masurile legale referitoare la incalcarea Directivelor pentru habitate si pasari.
Agent Green, Grupul Milvus, WWF si Societatea Carpatina Ardeleana au realizat investigatii cu privire la ilegalitati in arii protejate care s-au concretizat in opt plangeri si o atentionare depuse la Comisia Europeana.
Investigatiile au avut loc in ultimele 5 luni in judetele Tulcea, Hunedoara, Gorj, Cluj, Bihor, Satu-Mare si Arad atat la propria initiativa a organizatiilor, dar si ca urmare a unor sesizari primite.
Rezultatele au fost incluse in dosarul depus saptamana trecuta la Directoratul General pentru Mediu al Comisiei Europene.
„Este clar ca protectia naturii nu este considerata o prioritate in Romania. Investitorii – cu mici exceptii – nu considera imperativele legilor de protectia naturii ca o obligatie de respectat ci mai degreaba un obstacol pentru care trebuie gasite solutiile – mai mult sau mai putin legale – prin care aceasta „problema” poate fi „rezolvata. Din pacate acest tip de gandire si actiune este insusit si de unele institutii ale statului care astfel devin partenere la distrugerea mediului, respectiv creaza un precedent pentru urmatoarele cazuri”, a declarat Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.
„Cazul constructiei DN 66A prin zone de protectie integrala si prin 3 situri Natura 2000 cu efecte catastrofale pentru biodiversitate este deja celebru si l-am dus deja la judecata. Pe 18 martie avem termen si speram sa se dea suspendarea constructiei si astfel drumul sa nu fie facut. Exista si cazuri mai inedite. De exemplu, o padure de 401 hectare din siturile de importanta comunitara Natura 2000 Raul Tur si Lunca Inferioara a Turului au fost trecute in intravilanul municipiului Satu-Mare cu scopul de a fi transformata in zona de agrement. O hotarare a Consiliului Local luata cu cateva zile inainte de anul nou a ignorat necesitatea legala de a realiza evaluare adecvata de mediu si a rezolvat problema Primariei legata de obligatia de a infiinta minim 26mp de spatiu verde pentru fiecare locuitor inainte de 2013 conform cerintelor OUG 114/2007”, a spus Gabriel Paun.
„Un intreg cartier rezidential se construieste in situl N2000 Faget-Valea Morii din Cluj dupa ce a primit acordul de mediu de la ARPM Cluj fara a consulta publicul. O plantatie industriala de afine a functionat ilegal fara acord de mediu inca din 2007 distrugand habitate seminaturale de pajiste din situl Natura 2000 Campia Careiului, la Foieni, judetul Satu-Mare. Acordul a fost dat in anul 2009 de APM Satu-Mare cand firma implicata a cerut si fonduri europene pentru extinderea plantatiei. Un bloc ANL si o sala de sport au fost ridicate in siturile de importanta comunitara Natura 2000 Raul Tur si Lunca Inferioara a Turului fara sa fie realizat studiu de impact, incalcand astfel Directiva Europeana Habitate „, a adaugat Janos Mark-Nagy, director executiv, Societatea Carpatina Ardeleana.
„Ultimele trei perechi de soim dunarean (Falco cherrug) din Romania, specie periclitata pe plan global, precum si alte specii prioritare sunt amenintate si pot disparea pentru totdeauna din cauza aprobarii carierei de granit de la Greci si a parcului de eoliene in aceeasi zona.
In cazul carierei metodele si rezultatele studiului de evaluarea impactului asupra biodiversitatii sunt bune, insa concluzia ca exploatarea nu va avea impact asupra mediului este eronata. Studiul a vizat doar 4 hectare, dar concluzia s-a dat in favoarea exploatarii resurselor pe 72 hectare, desi cariera va avea un impact si asupra Parcului National Muntii Macinului aflat inca de la infiintare sub presiune din cauza carierelor.
In cazul parcului de eoliene nici macar nu s-au facut observatii in teren, cu toate ca este probabil cea mai nefericita locatie aleasa pentru o astfel de investitie din Romania, pe aici trecand in timpul migratiei de toamna peste 10.000 de pasari rapitoare si 20.000 de berze. Aici cuibaresc si ultimele trei perechi de soim dunarean. Cu toate acestea ARPM Galati si APM Tulcea au emis acordurile de mediu pentru cele doua investitii al caror impact cumulat nu a fost luat in considerare.
In urma cu doar cateva saptamani o defrisare necontrolata pe teritoriul administrativ al comunelor Zerind, Socodor si Graniceri, judetul Arad din vecinatatea DN 79 in siturile Natura 2000 Campia Crisului Alb si Crisului Negru a dus la distrugerea completa a coloniei de cuibarit a vanturelului de seara (Falco vespertinus) si a sfranciocului cu frunte neagra (Lanius minor). Tot in acelasi sit 263 ha de pajisti naturale au fost arate distrugand-se astfel un habitat devenit extrem de rar din Campia de Vest si care a servit ca principala zona de hranire a mai multor specii de pasari pentru care a fost desemnat situl Natura 2000.”, a incheiat Tamas Papp, Presedinte Milvus.
Agent Green, Societatea Carpatina Ardeleana si Grupul Milvus cer Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Garzii Nationale de Mediu sa ia masurile legale ce se impun pentru stoparea aspectelor sesizate si sa demareze controale la nivel national pentru stoparea agresiunilor asupra ariilor naturale protejate. Asociatiile cer si Comisiei Europene sa ia masurile legale in cazurile in care au fost incalcate Directivele Europene pentru habitate si pasari.
Sursa: Realitatea TV