„Verzii” cer bani pentru ariile naturale

0
310

Ecologistii romani il trag de urechi pe premierul Emil Boc si il someaza sa aiba grija de ariile protejate ale Romaniei. „Verzii” acuza ca in mandatul Guvernului Basescu-Boc nu s-au acordat deloc bani pentru comorile naturale ale tarii.arii protejate

Satule de dezastrul din tara, organizatiile membre ale Coalitiei ONG Natura 2000 Romania au hotarat sa solicite sprijinul Ministerului Mediului si Guvernului Basescu-Boc pentru protejarea ariilor naturale ale Romaniei. Ecologistii vor sa determine Guvernul sa aloce un buget pentru ariile protejate din Romania, imbunatatirea sistemului de atribuire de custodii pentru arii protejate, facilitarea accesarii de fonduri prin POS Mediu prin imbunatatirea procedurii de aplicare si cresterea capacitatii de absorbtie, definitivarea Strategiei Nationale de Biodiversitate, solutionarea cazurilor recente de ilegalitati in arii protejate si stoparea altora in stadiu incipient.

Ariile naturale protejate din Romania se confrunta cu probleme grave: de la lipsa fondurilor minime necesare desfasurarii unei activitati normale a administratiilor acestor arii protejate pana la presiunea economica exercitata de diversi investitori, combinata cu lipsa unei strategii de dezvoltare durabila la nivel regional, de la numarul mare de arii protejate fara un custode sau administrator pana la neaplicarea legilor in vigoare, care duce la grave cazuri de distrugere a habitatelor.

„VA FI PREA TARZIU SAU PREA SCUMP”
„ONG-urile sunt un sprijin pentru autoritatile de mediu, iar semnalele de alarma pe care le tragem au scopul de a rezolva aceste probleme. Astfel, fara sprijinul autoritatilor, nu se poate face o schimbare reala, iar situatia actuala poate continua pentru o perioada indelungata. Din pacate, in timp, fara o protectie adecvata, parte din biodiversitatea pe care dorim sa o protejam va disparea si va fi prea tarziu sau va costa mult mai mult sa recuperam aceste pagube.

Pe langa toate acestea, sa nu uitam ca suntem un stat european, si acest statut presupune nu doar drepturi, ci si obligatii in ce priveste protectia biodiversitatii”, a declarat Florentina Florescu, reprezentant al Secretariatului Coalitiei ONG Natura 2000 Romania.

Coalitia ONG Natura 2000 Romania, constituita in 2003, are 51 de membri, organizatii nonguvernamentale din domeniul protectiei naturii. Prin acest parteneriat al organizatiilor neguvernamentale, ce ofera reprezentativitate si forta la nivel national, Coalitia actioneaza in mai multe domenii , cum ar fi ariile protejate si implementarea retelei Natura 2000 in Romania, respectiv conservarea biodiversitatii.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.