Ecologistii nu se mai tem de eoliene

0
473

Cele mai importante ONG-uri specializate in protectia mediului s-au intrunit la Tulcea pentru a atrage atentia autoritatilor locale in privinta agresarii ariilor protejate Natura 2000. Noua strategie a ecologistilor nu mai cuprinde doar protestul public fata de proiectele care distrug habitatele, ci punerea la dispozitia  investitorilor si a autoritatilor locale a unor studii care arata ca proiectul incriminat se poate realiza, in conditii de securitate

ecologica, intr-o zona apropiata. Expertii SOR si ai Eco Pontica au prezentat cazuri concrete de parcuri eoliene de pe teritoriul judetului Tulcea care pot fi reamplasate in perimetre considerate fara impact asupra mediului.

Reprezentantii ONG-urilor au declarat ca au inceput demersurile la potentialii investitori in parcuri eoliene din judetul Tulcea pentru a-i determina sa produca energia

verde fara a deranja habitatul pasarilor. Ecologistii au mai declarat ca demersul lor se va bucura de succes pentru ca numarul investitorilor in parcuri eoliene in nordul Dobrogei s-a micsorat foarte mult. Doar marile concerne internationale Enel si Iberdrola au proiecte viabile privind investitii majore in turbine eoliene in acest judet, ceilalti investitori ar fi cedat proiectele acestor firme. Ecologistii apreciaza interesul celor doi mari investitori pentru realizarea unor studii de impact temeinice. Italienii de la Enel au apelat deja la universitati din vestul Europei pentru realizarea studiilor de impact ecologic si ale potentialului energetic al mai multor terenuri vizate de constructii de parcuri eoliene. Este vorba de terenuri cu potential eolian din zonele Baia, Stejaru, Casimcea si Dorobantu, zone neincluse in reteaua Natura 2000.

Dobrogea, noul Eldorado energetic

In Dobrogea se regasesc 19 dintre cele mai importante 20 de proiecte de constructie a unor parcuri eoliene din tara.

Parcul de la Cogealac-Fantanele, cunoscut mai ales pentru impuscaturile de acum trei luni dintre primar si reprezentantii unei firme de paza, este chiar cel mai mare parc terestru eolian din Europa.

Daca la finele anului trecut erau puse in functiune eoliene care furnizau numai 14 MW, pana la finele acestui an se asteapta, in varianta optimista, punerea in functiune a 650 MW. Cei mai mari jucatori de pe piata sunt CEZ (Cehia), Enel (Italia), Energias de Portugal, Iberdrola (Spania), Verbund (Austria) si RWE Innogy, divizia de energie regenerabila a nemtilor de la RWE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.