Economia mondiala va intra in recesiune pe fondul epuizarii petrolului

Epuizarea completa a rezervelor mondiale de petrol va avea loc mult mai repede fata de estimarile facute de companii si guverne, se arata intr-un material publicat de cotidianul The Independent, citat de HotNews.ro. Potrivit surselor citate de publicatia britanica, productia mondiala de petrol isi va atinge maximul peste patru ani, urmand ca apoi sa descreasca, fapt ce va avea consecinte extreme asupra economiei mondiale.

Un raport publicat de British Petroleum arata ca omenirea mai beneficiaza de resurse suficiente pentru urmatorii 40 de ani, si doar in conditiile in care consumul nu se va modifica radical. Cu toate acestea, o echipa de experti de la Oil Depletion Analysis Centre (Centrul de Analiza a Epuizarii Resurselor Petroliere) din Londra arata ca productia va atinge un maxim peste aproximativ patru ani, urmand ca apoi sa intre in declin.

Colin Campbell, un fost geolog si vice-presedinte la mai multe companii petroliere, printre care BP, Exxon, Fina si Chevron Texaco, a declarat pentru The Independent ca teoria este extrem de simpla: “Orice bautor de bere poate intelege. Paharul este plin la inceput, si apoi se epuizeaza in functie de viteza cu care il bei.”
Acesta spune ca productia maxima de petrol usor de extras si, drept urmare, ieftin, a avut loc in 2005. Chiar daca se iau in considerare si campurile sub-marine si cele din regiunile polare, maximul productiei va avea loc in jurul anului 2011.

Scenariul propus de Campbell a fost negat de Peter Davie, economist sef in cadrul companiei BP, spunand ca nu are incredere in veridicitatea “teoriei varfului de productie”. “Nu credem ca exista constrangeri absolute in privinta resurselor. Atingerea varfurilor maxime de productie are loc pe fondul cererii”, a spus acesta.

In ultimii ani, distanta mare intre cerere si oferta de petrol s-a ingustat foarte mult. Consecintele ar fi foarte importante in cazul in care consumul de petrol va depasi productia cu o cantitate foarte mica. Preturile ar putea sari in aer, urmand sa depaseasca chiar si 100 de dolari pe baril, fata de cei circa 70 de dolari pe baril din prezent.

Jeremy Leggert, geolog si actualmente conservationist, autorul cartii Half Gone: Oil, Gas, Hot Air and the Global Energy Crisis, aduce si el in discutie “teoria varfului de productie”. “Ce se intampla acum imi aduce aminte de vremurile in cate specialistii avertizau in privinta incalzirii globale si nimeni nu ii asculta. Acum se intampla exact lucrile de care vorbeam cu ani in urma”.

In 1999, rezervele petroliere ale Marii Britanii situate in Marea Nordului au ajuns la un varf maxim de exploatare, dar nimeni nu a recunoscut decat dupa doi ani. Aspectul asupra caruia se pun toti de acord este ca cererea de petrol este in crestere constanta. Dezvoltarea rapida a economiilor unor tari precum China sau India, precum si dependenta acuta de petrol a unor state puternice va face obligatorie exploatarea acestei resurse intr-un un ritm foarte mare.

Raportul BP arata ca cererea de petrol din ultimii cinci ani a fost mult mai mare decat cea consemnata a doua jumatate a anilor “90. Astazi, planeta are nevoie de aproximativ 85 de milioane de barili zilnic. Aceasta cifra se va modifica curand, urmand ca in 2030 consumul sa fie de aproximativ 113 milioane de barili.

Sursa: Green Report

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente