Economia verde genereaza 500.000 de locuri de munca noi in Uniunea Europeana

Reabilitare termica

Uniunea Europeana ar putea implementa in prima jumatate a acestui an o decizie importanta in ceea ce priveste protejarea mediului, care ar genera 500.000 de locuri de munca. 

Masura este una simpla: tarile din Comunitate trebuie sa faca lucrari de reparatii pentru a pastra cladirile intr-o stare foarte buna si sa nu le lase sa se degradeze.

Connie Hedegaard, unul dintre comisarii europeni pe teme climatice a spus ca Directiva UE in domeniul eficientei energiei include un angajament de a reabilita un anumit numar de cladiri publice in fiecare an, imbunatatirea izolatiei si oprirea scurgerilor, potrivit cariereonline.ro.

„Am propus un procent de 3% pe an si este una dintre solutiile prin care se pot deschide noi joburi in Uniunea Europeana.”

Economia verde, o sansa pentru noi locuri de munca in Uniunea Europeana

In ciuda cheltuielilor de aproape 1 miliard de euro din bugetul pe 2007-2013, Uniunea Europeana nu a derulat niciodata o analiza cost-beneficiu in ceea ce priveste locurile de munca. Chiar si la nivelul Statelor Membre, impactul acestor cheltuieli asupra pietei muncii este necunoscut. Un nou raport comandat de WWF, impreuna cu alte 6 organizatii internationale, arata potentialul pentru crearea de locuri de munca in sectorul „verde” al economiei, in cadrul bugetului UE pentru perioada 2014-2020.

Intitulat „Evaluarea potentialului pentru crearea de locuri de munca „verzi”, in cadrul urmatoarelor Perspective Financiare Multi-Anuale”, raportul a fost facut public in aceasta saptamana, in cadrul unei audiente a Parlamentului European.

Rezultatele studiului arata, de exemplu, faptul ca, in forma actuala, investitia de 1 miliard de euro in reteaua Natura 2000 poate genera 29.000 de locuri de munca, in timp ce aceeasi investitie in Politica Agricola Comuna va produce numai 6.200 de locuri de munca.
Raportul complet este disponibil pe:
http://awsassets.panda.org/downloads/green_jobs_full_report.pdf

727 de romani si 478 de bulgari, recrutati pentru institutiile UE

Comisia a prezentat autoritatii bugetare raportul final privind recrutarea resortisantilor din Bulgaria si Romania, cele doua state membre care au aderat la UE in 2007 (UE2). Comisia a recrutat 478 de bulgari si 727 de romani, depasind cu 23,3% (228 de recrutari) obiectivul global urmarit in materie de recrutare a cetatenilor din cele 2 state membre.

de I.B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *