Economia verde ne va ajuta in lupta cu schimbarile climatice

0
468

greeneconomy.gifPathways to a Low Carbon Economy (Drumul spre o economie cu emisii reduse), un nou studiu realizat de McKinsey and Co si lansat saptamana trecuta la Bruxelles, demonstreaza faptul ca economia verde ar putea sa protejeze planeta de gravele efecte ale schimbarilor climatice, dar si ca ea este, in mod surprinzator, foarte posibil de realizat.

Studiul, unul dintre cele mai mari si mai detaliate realizate pana acum in acest domeniu, prezinta mai mult de 200 de oportunitati, repartizate in zece sectoare si douazeci si una de regiuni geografice. WWF sustine principalele directii ale studiului, care indica clar faptul ca, daca toate optiunile tehnologice ar fi puse in practica, am putea sa asistam la o reducere globala a emisiilor de aproximativ 40% pana in 2030, in raport cu nivelul anului 1990. Acest procent ar fi suficient pentru a mentine cresterea temperaturii medii globale sub pragul de 2°C, pe care WWF si multi altii l-au identificat drept limita maxima admisa pentru a evita o degradare ireversibila a mediului inconjurator.

Astfel, pana in 2030, energia eoliana, solara si alte energii regenerabile ar putea sa furnizeze o treime din energia totala necesara planetei, eficienta energetica ar putea reduce emisiile cu mai mult de o patrime, iar despaduririle din tarile in curs de dezvoltare, una din principalele cauze ale schimbarilor climatice, ar putea fi reduse considerabil. Toate acestea cu un cost ce reprezinta mai putin de o jumatate de procent din PIB- ul mondial.

„Studiul McKinsey demonstreaza ca luarea de masuri contra schimbarilor climatice este deopotriva urgenta si posibil de realizat, cu implicarea unor costuri acceptabile”, este de parere James Leape, Directorul WWF International. „Cifrele arata nu numai ca putem sa trecem la o economie cu emisii reduse, dar ca putem gestiona costurile pe care aceasta tranzitie le impune. Adoptarea acestor masuri va fi un pas important in evitarea celor mai grave efecte ale schimbarilor climatice” a continuat James Leape.

Cu ocazia lansarii raportului, Leape a subliniat: „Avand in vedere ca guvernele investesc acum in reconstructia economiei mondiale, ele au oportunitatea unica si cu adevarat imperativa de a cladi o economie cu emisii reduse, care va crea noi locuri de munca si va stabiliza clima, in acelasi timp. De altfel, exista deja tehnologii si modele de productie bazate pe emisii reduse, care s-au dovedit a fi benefice atat pentru economie, cat si pentru mediu”.

In opinia WWF, care a contribuit la realizarea acestui raport, liderii mondiali dispun, datorita studiului, de toate informatiile de care au nevoie pentru a crea o intelegere la nivel global cu privire la clima, care sa includa atat tarile dezvoltate, cat si pe cele in curs de dezvoltare.

„Cand liderii mondiali se vor intalni in decembrie la Copenhaga, in vederea realizarii unui acord global privind schimbarile climatice, nu vor avea nici o scuza pentru neluarea de masuri. ontreaga lume ii va urmari si se va astepta ca ei sa adopte masuri care vor duce la o economie cu emisii reduse, dand astfel o sansa luptei pentru mentinerea incalzirii globale sub pragul critic de 2°C,” a mai adaugat James Leape.

Studiul McKinsey a fost supus unei analize riguroase, de catre oameni de stiinta, economisti si corpuri de experti, inclusiv din partea WWF. Raportul prezinta concluziile sub forma unei „curbe a costurilor de reducere a emisiilor”, care ilustreaza grafic sectoarele unde pot fi obtinute cele mai mari reduceri cu costuri optime, printre care: 14 miliarde de tone de CO2 eliminate prin inlocuirea energiei pe baza de combustibili fosili cu energii regenerabile curate; 14 miliarde de tone de CO2 economisite prin folosirea durabila a pamantului in sectoarele agricol si forestier; 11 miliarde de tone de CO2 economisite prin eficienta energetica. McKinsey mai identifica un potential de reducere de emisii cu alte 9 miliarde de tone, care fie sunt realizabile cu costuri mai mari, fie reprezinta schimbari comportamentale care sunt greu de cuantificat.

In Pathways to a Low Carbon Economy, McKinsey analizeaza potentialul de reducere a emisiilor in toate sectoarele, inclusiv in cel nuclear. WWF este de parere ca acele costuri alocate energiei nucleare au fost subestimate. Mai mult, WWF subliniaza faptul ca energia nucleara nu este o optiune viabila, daca luam in considerare riscurile de proliferare a deseurilor radioactive si a scurgerile de plutoni.

Adrese utile:

www.panda.org/climate

www.panda.org/news

www.mckinsey.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.