Ecosistemele naturale sub asaltul “civilizatiei”

Ecosistem distrus

Avem un relief de o mare armonie si frumusete, spatii naturale admirabile, „constructii” impresionante ale naturii, ecosisteme complexe, toate fiind importante surse pentru romani.

De la Muntii Bucegi si pana la Delta Dunarii se tot alatura zone cu vegetatie forestiera, cursuri de apa, pesteri, saline, lacuri si acumulari de apa, terenuri de pasunat si de cultura sau alte biotopuri si diverse biosisteme. Nu este aici locul de a face istoria evolutiei mediului natural romanesc. Aici se impune sa vorbim si sa cerem autoritatilor statului ocrotirea naturii.

Este surprinzator ca actualul Guvern, in locul masurilor de protectie a mediului, promoveaza demersuri de distrugere pana si a spatiilor protejate si chiar a rezervatiilor naturale. In prezent a devenit de actualitate afectarea Parcului National Bucegi, rezervatie naturala de nivel european, prin asfaltarea Drumului Judetean 713 care face legatura intre Cabana Cuibul Dorului – Saua Dichiului – Cabana Babele. Aceasta masura este promovata in numele dezvoltarii turismului.

In realitate, asfaltarea drumului din mijlocul Parcului National Bucegi inseamna poluare in rezervatie si inlocuirea linistii, curateniei si naturalului cu opusele acestora. Nu trecem cu vederea nici defrisarea vegetatiei forestiere din ce in ce mai accentuata. Sunt perspective ca in preajma sau in chiar in Rezervatia Bucegi sa se inalte, cu aprobari speciale, vile, pensiuni, constructii turistice, alte amenajari etc.

Telecabinele, drumurile asfaltate, vilele, gratarele si manelele distrug si polueaza vegetatia forestiera, incepand cu zona muntoasa si terminand cu Obcinele Bucovinei.

Prin presa locala autoritatile silvice din judetul Suceava ne spun ca in primele trei luni ale acestui an au fost doborati, cu incalcarea prevederilor legale, 2940 de metri cubi de arbori. La aceste doboraturi se adauga pasunatul abuziv, functionarea unor instalatii de debitat interzise si alte infractiuni silvice.

Este firesc sa cerem Guvernului si institutiilor sale subordonate masuri ferme, clare si preventive pentru protejarea vegetatiei forestiere in folosul nostru al tuturor. Ne vom adresa si Ministerului Mediului si Padurilor si autoritatilor judetului Suceava privind grija fata de marea avere pe care o avem – padurea, dar si pentru apararea rezervatiei naturale Parcul National Bucegi.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,344FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente